Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Коли виникає об'єкт оподаткування ПДФО при нотаріальному посвідченні спадкового договору

29 травня 2024, 13:45
154
0
Автор:
Реклама

За спадковим договором одна сторона (набувач) зобов'язується виконувати розпорядження другої сторони (відчужувача) і в разі його смерті набуває право власності на майно відчужувача (ст. 1302 ЦКУ). Про це нагадали фахівці ГУ ДПС в Івано-Франківській області. Таке ж роз'яснення ДПС розмістила в категорії 103.23 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua)

Як йдеться у роз'ясненні, на майно, визначене у спадковому договорі, нотаріус, який посвідчив цей договір, накладає заборону відчуження (ст. 1307 ЦКУ). Оподаткування доходів фізичних осіб встановлено розділом IV ПКУ, відповідно до ст. 162 якого платником податку є, зокрема, фізична особа - резидент, яка отримує доходи з джерела їх походження в Україні.

Згідно з пп. 163.1.1 ПКУ об'єктом оподаткування резидента є, зокрема, загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, до якого включаються, зокрема, інші доходи, крім зазначених у ст. 165 ПКУ із застосуванням ставки податку 18% (пп. 164.2.20, п. 167.1 ПКУ).

Враховуючи зазначене, спадковий договір є правочином, що покладає на його сторін (набувача та відчужувача) взаємні зобов'язання, тому дохід у розумінні ПКУ виникає як у відчужувача в залежності від умов цього договору так і у набувача після смерті відчужувача.

Радимо також ознайомитися зі статтею «Договір дарування нерухомості фізособі: податковий облік».

Всі джерела інформації для вашої роботи - в новому рішенні LIGA360 PRO. Доступ до найповнішої бази законодавства, судових рішень та інструментів перевірки контрагентів. Дізнайтеся більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини