Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Зменшення статутного капіталу: які податкові наслідки для платника податку на прибуток

Реклама

Податківці Головного управління ДПС в Івано-Франківській області повідомили, що з 01 січня 2021 року зменшення статутного капіталу, яке відповідно призводить до зменшення нерозподіленого прибутку, прирівнюється з метою оподаткування до дивідендів.

Водночас вони нагадали, що дивідендами вважають платіж, який здійснює юрособа, у тому числі емітент корпоративних прав, інвестиційних сертифікатів чи інших цінних паперів на користь власника таких корпоративних прав, інвестиційних сертифікатів та інших цінних паперів, що засвідчують право власності інвестора на частку (пай) у майні (активах) емітента, у зв'язку з розподілом частини його прибутку, розрахованого за правилами бухгалтерського обліку (пп. 14.1.49 ПКУ)

Для цілей оподаткування до дивідендів також прирівняли також платіж у грошовій формі, що здійснює юрособа на користь її засновника або учасника (учасників) у зв'язку з розподілом чистого прибутку чи його частини.

Також з метою оподаткування прирівняли до дивідендів і виплату в грошовій або негрошовій формі, яку здійснює юрособа на користь її засновника та/або учасника - нерезидента України у зв'язку зі:

  • зменшенням статутного капіталу;

  • викупом юрособою корпоративних прав у власному статутному капіталі;

  • виходом учасника зі складу господарського товариства або іншої аналогічної операції між юрособою та її учасником, у розмірі, що призводить до зменшення нерозподіленого прибутку юридичної особи (пп. 57.11.6 ПКУ).

Такі зміни до ПКУ внесені Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» від 16.01.2020 р. № 466-IX.

При цьому, починаючи з 01.01.2021 р. авансові внески не справляють/не нараховують на суми операцій, які для цілей оподаткування прирівнюються до дивідендів відповідно до абз. 4 - 7 пп. 14.1.49 ПКУ. Такі зміни внесли Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб - підприємців» від 14.07.2020 р. № 786-IX.

Тож, при викупі юрособою корпоративних прав у власному статутному капіталі, виході учасника зі складу господарського товариства, зменшенні статутного капіталу, що призводить до зменшення нерозподіленого прибутку юридичної особи у відносинах із засновниками - нерезидентами, починаючи з 01.01.2021 року суми такого зменшення прирівнюються з метою оподаткування до дивідендів, але авансові внески на такі суми не нараховують.

Спробуйте LIGA360 PRO - рішення нового покоління для пошуку й аналізу інформації. Знаходьте відповіді, консультації експертів та алгоритми дій для вашої сфери діяльності. Більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини