Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Зміни, які набули чинності, до Податкової декларації з податку на прибуток

Реклама

Податківці нагадали, що 06.02.2024 р. набрав чинності наказ Мінфіну «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України» від 07.12.2023 р. № 673.

Цим наказом удосконалили контроль за дотриманням умов контрольованих операцій (далі - КО) принципу «витягнутої руки» та внесли зміни до форми додатку ТЦ (Самостійне коригування ціни контрольованої операції і сум податкових зобов'язань платника податку) до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств (далі - додаток ТЦ).

У ДПС рекомендують звернути увагу на такі основні зміни до додатку ТЦ, а саме:

  • графи 5 та 6 - доповнено інформацією щодо необхідності зазначення не лише контрактів (договорів), а і змін до них, які підтверджують узгодження сторонами суттєвих умов КО, зокрема, характеристик ціни товарів, обсягу, умов постачання, оплати та відповідальності сторін операції;

  • графа 16 - з метою розмежування інформації стосовно сторони, що досліджується на резидента та нерезидента при продажу товарів (робіт, послуг), змінено назву графи (мінімальне значення діапазону цін / рентабельності для резидента та максимальне значення діапазону рентабельності для нерезидента);

  • графа 18 - з метою розмежування інформації стосовно сторони, що досліджується на резидента та нерезидента при придбанні товарів (робіт, послуг), змінено назву графи (максимальне значення діапазону цін / мінімальне значення діапазону рентабельності для резидента та максимальне значення діапазону рентабельності для нерезидента);

Розробники додали нові графи, в яких слід відображати інформацію щодо:

  • графа 17.1 - ціни або показника, що коригується при продажу товарів (робіт, послуг);

  • графа 17.2 - кількості або обсягу, що коригується при продажу товарів (робіт, послуг);

  • графа 17.3 - одиниці виміру при продажу товарів (робіт, послуг);

  • графа 19.1 - ціни або показника, що коригується при придбанні товарів (робіт, послуг);

  • графа 19.2 - кількості або обсягу, що коригується при придбанні товарів (робіт, послуг);

  • графа 19.3 - одиниці виміру при придбанні товарів (робіт, послуг).

Важливо, що додатки ТЦ, подані платниками податків за неоновленою версією електронних форматів до набрання чинності наказу № 673, вважаються дійсними (п. 46.6 ПКУ) .

При поданні уточнюючого розрахунку до податкової декларації з податку на прибуток підприємств за попередній податковий (звітний) рік для самостійного коригування відповідно до ст. 39 ПКУ або при визначенні бази оподаткування відповідно до пп. 141.91.3 ПКУ при здійсненні контрольованих операцій, якщо їх умови не відповідають принципу «витягнутої руки», у строк не пізніше 01 жовтня року, наступного за звітним, штраф у розмірі 3% від суми недоплати не застосують (п. 50.1 ПКУ).

Платники податку на прибуток при самостійному коригуванні ціни контрольованої операції і сум податкових зобов'язань платника податку, проведеного відповідно до пп. 39.5.4 розд. I ПКУ, можуть подати додаток ТЦ за оновленою формою починаючи з 01.07.2024 р. Йдеться і про уточнення показників за податковий (звітний) 2023 рік.

Спробуйте LIGA360 PRO - рішення нового покоління для пошуку й аналізу інформації. Знаходьте відповіді, консультації експертів та алгоритми дій для вашої сфери діяльності. Більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини