Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як платнику екоподатку визначити обсяги викидів забруднюючих речовин

Реклама

Правильність визначення платником екологічного податку фактичних обсягів викидів стаціонарними джерелами забруднення належить до компетенції Міндовкілля (п. 250.12 ПКУ).

Платник екологічного податку визначає обсяги викидів забруднюючих речовин стаціонарними джерелами забруднення за даними, що наведені у відомостях щодо виду та обсягів викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами. Ці дані отримані в результаті проведеної інвентаризації викидів забруднюючих речовин.

Відповідно до пп. 242.1.1 ПКУ об'єктом та базою оподаткування екологічним податком є, зокрема, обсяги та види забруднюючих речовин, які викидаються в атмосферне повітря стаціонарними джерелами.

При цьому стаціонарне джерело забруднення - це підприємство, цех, агрегат, установка або інший нерухомий об'єкт, що зберігає свої просторові координати протягом певного часу і здійснює викиди забруднюючих речовин в атмосферу та/або скиди забруднюючих речовин у водні об'єкти (пп. 14.1.230 ПКУ).

Суб'єкти господарювання, що здійснюють викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря із стаціонарних джерел, підлягають взяттю на державний облік у залежності від видів і обсягів забруднюючих речовин, що викидаються в атмосферне повітря.

Податківці Головного управління ДПС у Запорізькій області нагадали, що Інструкція про порядок та критерії взяття на державний облік об'єктів, які справляють або можуть справити шкідливий вплив на здоров'я людей і стан атмосферного повітря, видів та обсягів забруднюючих речовин, що викидаються в атмосферне повітря, затверджена наказом Міністерства екології та природних ресурсів України від 10.05.2002 р. № 177.

Підприємства проводять інвентаризацію видів та обсягів забруднюючих речовин, що викидаються в атмосферне повітря. Якщо за результатом інвентаризації встановлено необхідність взяття їх на державний облік, такі суб'єкти господарювання готують документи згідно з розд. 3 Інструкції та подають їх до Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.

Визначають види та обсяги забруднюючих речовин, що викидаються в атмосферне повітря із стаціонарних джерел шляхом безпосередніх інструментальних вимірювань, розрахунків з використанням показників емісії (питомих викидів), які затверджені Міндовкілля (п.6 Порядку ведення державного обліку в галузі охорони атмосферного повітря, затвердженого постановою КМУ від 13.12.2001 р. № 1655).

Якщо немає можливості провести інструментальні вимірювання підприємства-забруднювачі можуть розраховувати обсяги викидів, скориставшись техпаспортом обладнання, в якому зазначена кількість забруднюючих речовин, що потрапляють в атмосферне повітря, за умови максимальної роботи обладнання.

Всі джерела інформації для вашої роботи - в новому рішенні LIGA360 PRO. Доступ до найповнішої бази законодавства, судових рішень та інструментів перевірки контрагентів. Дізнайтеся більше переваг за посиланням.

Читайте також:

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини