Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ФОП переходить на спрощенку: які доходи включаються до оподатковуваних доходів за рік, що передує року переходу

Реклама

У Головному управлінні ДПС у Запорізькій області нагадали, що платники інших податків і зборів відповідно до норм ПКУ, можуть перейти на спрощену систему оподаткування, відповідно до абз. 1 та 3 пп. 298.1.4 ПКУ. Для цього слід подати заяву до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. Здійснити такий перехід можна один раз протягом календарного року.

До поданої заяви слід додати Розрахунок доходу за попередній календарний рік, який визначається з дотриманням вимог, встановлених гл. 1 «Спрощена система оподаткування, обліку та звітності» розд. ХІV ПКУ.

Податківці уточнили, що форми Заяви та Розрахунку доходу за попередній календарний рік затверджені наказом Мінфіну від 16.07.2019 р. № 308.

Згідно з приміткою до форми Розрахунку доходи, отримані суб'єктом господарювання за попередній календарний рік, визначають враховуючи п. 292.1 - 292.11 та 292.15 ст. 292 ПКУ. При цьому якщо платник податків протягом календарного року, що передує року обрання спрощеної системи оподаткування, самостійно прийняв рішення про припинення ФОП, то під час переходу на спрощенку до Розрахунку включається вся сума доходу отриманого такою особою в результаті провадження господарської діяльності за попередній календарний рік.

До доходу фізособи не включають:

  • отримані нею пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування;

  • доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізособі та використовується в її господарській діяльності.

Відповідно до п. 177.10 ПКУ ФОПи зобов'язані вести облік доходів і витрат та мати підтверджуючі документи щодо походження товару. Такий облік можна вести в паперовому та/або електронному вигляді, у тому числі через електронний кабінет. Типову форму ведення обліку та Порядок її ведення затвердили наказом Мінфіну від 13.05.2021 р. № 261.

Також у ДПС нагадали, що для ФОПа - платника ПДВ, не включаються до витрат і доходу суми ПДВ, що входять до ціни придбаних або проданих товарів (робіт, послуг) (п. 177.3 ПКУ).

Отже, при розрахунку доходу за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування, включаються доходи, відображені у Типовій формі, з урахуванням п. 292.1 - 292.11 та 292.15 ПКУ. При цьому ФОПу, зареєстрованому як платник ПДВ, у Типовій формі, зокрема, до доходу не включають суми ПДВ, що входять до ціни проданих товарів (робіт, послуг).

Відчуйте силу інформації на вашому боці - з LIGA360 PRO. Експертна аналітика допоможе знайти правильний алгоритм дій для керівника, юриста, бухгалтера чи комплаєнс-офіцера. Замовте доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини