Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Із 16 червня платник податків має право взаємодіяти з контролерами у режимі відеоконференції

Реклама

Як інформують в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області, з 16.06.2024 року набирають чинності та оновлюють ПКУ окремі норми Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо вдосконалення онлайн-комунікації з платниками податків та уточнення окремих положень законодавства» від 23.02.2024 р. № 3603-ІX.

Відтак, відповідно до пп 17.1.18 ПКУ, платник податків має право взаємодіяти з контролюючим органом у режимі відеоконференції у випадках, передбачених ПКУ, з метою надання усних пояснень.

У пп. 86.7.2 ПКУ встановлено, що у разі отримання від платника податків у визначеному п. 86.7 ПКУ порядку заперечень до акта перевірки та/або додаткових документів і пояснень контролюючий орган зобов'язаний повідомити платника податків про дату, час та місце/спосіб розгляду матеріалів перевірки, у тому числі в режимі відеоконференції.

Таке повідомлення надсилають платнику протягом двох робочих днів з дня отримання від нього заперечень та/або додаткових документів і пояснень, але не пізніше ніж за чотири робочі дні до дня їх розгляду. Інформацію (повідомлення) про розгляд податківцями, визначеним пп. 41.1.1 ПКУ, матеріалів перевірки в режимі відеоконференції надсилають платнику податків в Електронний кабінет.

Платник податків має право брати участь у розгляді матеріалів перевірки особисто або через свого представника, у тому числі в режимі відеоконференції, про що зазначає у поданих запереченнях.

Безпосередньо під час розгляду матеріалів перевірки платник податків має право надавати письмові (крім випадків розгляду матеріалів перевірки у режимі відеоконференції) та/або усні пояснення з приводу предмета розгляду.

Також згідно з абз.4 п. 86.11 ПКУ контролери розглядають заперечення протягом п'яти робочих днів з дня їх отримання та надсилають відповідь платнику податків у порядку, прописаному у ст. 58 ПКУ для надсилання (вручення) податкових повідомлень-рішень. Така відповідь є невід'ємною частиною довідки про проведення електронної перевірки.

Платник податку (його уповноважена особа та/або представник) має право брати участь у розгляді заперечень, у тому числі в режимі відеоконференції, про що він зазначає у поданих запереченнях.

Нова LIGA360 змінює підходи в роботі з інформацією. Відтепер всі джерела даних в єдиному комплексному продукті: законодавство, судові рішення, аналітика, реєстри, санкційні списки та медіа. Замов індивідуальну презентацію прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини