Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нові правила захисту здоров’я та життя працівника на роботі – у Раді підтримують законопроєкти

17 червня 2024, 16:25
518
0
Автор:
Реклама

Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів підтримав два законопроєкти в соціальній сфері, які стосуються безпеки та здоров'я працівників на роботі. Головним завданнями законопроєктів є усунення або мінімізація ризиків для життя і здоров'я працівника на роботі.

Під час обговорення урядового проєкту Закону про безпеку та здоров'я працівників на роботі за реєстр. №10147 наголошувалося, що даний законопроєкт є євроінтеграційним та передбачає запровадження в Україні нової системи запобігання виробничим ризикам, що заснована на принципах оцінювання, контролю ризиків та управління ними.

Проєктом акту пропонується увести в чинне законодавство ключові терміни та поняття у сфері безпеки та здоров'я працівників на роботі. Особливої уваги потребують працівниці, які нещодавно народили, працівниць, які годують грудьми; працівники, які не досягли 18-річного віку; працівники з інвалідністю.

Крім того, Комітет підтримав урядовий проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за порушення вимог законодавства про безпеку та здоров'я працівників на роботі за реєстр. №10148, який пов'язаний з законопроєктом за реєстр. №10147. Законопроєктом, зокрема, пропонується встановити відповідальності за порушення вимог безпеки і захисту здоров'я працівників на роботі від ризиків, що виникають або можуть виникнути у вибухонебезпечному середовищі.

Як пояснив представник Кабміну в парламенті Тарас Мельничук, законопроєктом №10147 пропонується, зокрема:

- запровадити інформування компетентних органів про всі нещасні випадки, та ведення роботодавцем обліку всіх інцидентів, які потенційно могли привести до нещасного випадку;

- передбачити поряд з існуючою адміністративною та кримінальною відповідальністю можливість покладення за рішенням суду на роботодавця матеріальної відповідальності за нанесення шкоди життю та здоров'ю працівника внаслідок недостатніх та/або неефективних заходів, вжитих роботодавцем. У такому разі роботодавець відшкодовуватиме Фонду соціального страхування витрати, понесені ним на виплати та послуги, передбачені законодавством про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві;

- передбачити обов'язкове страхування відповідальності експертних організацій при укладанні договору про надання послуг в сфері безпеки та здоров'я працівників, що підвищить якість таких послуг та ступінь безпеки працівників;

- встановити обов'язки роботодавців щодо забезпечення безпеки та здоров'я окремих категорій працівників (працівниць, які нещодавно народили, та працівниць, які годують грудьми; працівників, які не досягли 18-тирічного віку; працівників з інвалідністю), і передбачити обов'язок забезпечувати посилену увагу до захисту генетичного спадку працівників.

Нова LIGA360 змінює все! Єдиний продукт для всієї компанії. Виявляє правові, партнерські, фінансові, санкційні, репутаційні ризики. Допомагає приймати аргументовані рішення, використовуючи силу інформації на 360. Замов презентацію для своєї компанії.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини