Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Обмеження відпусток під час війни можуть скасувати – омбудсман звернувся до Конституційного Суду

18 червня 2024, 11:40
464
0
Автор:
Реклама

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини звернувся до Конституційного Суду України з конституційним поданням, в якому просить перевірити на відповідність Конституції України положення речення другого абзацу другого та абзацу третього частини першої статті 12, а також абзацу другого пункту 3 розділу „Прикінцеві положення“ Закону №2136. Омбусман вважає, що оспорювані законодавчі положення, якими змінено порядок надання невикористаних днів щорічної основної відпустки на період дії, а також після припинення або скасування воєнного стану, є такими, що не відповідають Конституції України.

Виходячи із тлумачення норм Закону № 2136, роботодавець може:

1) одноосібно обмежувати надання щорічної основної відпустки 24 календарними днями на поточний робочий рік;

2) переносити на період після припинення або скасування воєнного стану невикористані у період воєнного стану дні відпустки;

3) надавати невикористані дні відпустки, що перевищують 24 календарні дні, без збереження заробітної плати;

4) невикористані дні такої відпустки можуть надаватися без збереження заробітної плати після припинення або скасування воєнного стану - до моменту використання днів відпусток, які були перенесені;

5) відмовити працівнику у наданні невикористаних днів щорічної відпустки у період дії воєнного стану.

Водночас омбусман вважає, що виплати за щорічні (основну та додаткові) відпустки є складовими заробітної плати. Невикористані дні щорічних відпусток не можуть надаватися за рішенням роботодавця без збереження заробітної плати, адже відповідно до ст. 45 Конституції України щорічні відпустки є оплачуваними та їх тривалість визначається законами. Мало того, відповідно до ст. 64 Конституції України допускається обмеження прав на період воєнного стану, але не їх скасування. Відтак, строк дії обмежень, що встановлені у зв'язку з воєнним станом, повинен бути строково визначений і передбачений законом, а не діями роботодавця.

Тому Уповноважений Верховної Ради України з прав людини вважає, що оспорювані положення Закону № 2136, якими змінено порядок надання невикористаних днів щорічної основної відпустки на період дії, а також після припинення або скасування воєнного стану, є такими, що не відповідають Конституції України.

Особливості дистанційної роботи, найму і звільнення працівників, бронювання й війського обліку та інші актуальні питання - у новій LIGA360. Підсилюй роботу бухгалтера а кадровика використанням комплексної інформації. Замов персональну презентацію менеджера.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини