Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи буде пільга по земподатку, якщо вчасно не подано заяву про її застосування

1 липня 2024, 12:25
55
0
Автор:
Реклама

Фізособа, визначена у п. 281.1 ПКУ, станом на 01 січня поточного року має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, площа яких перевищує межі граничних норм, визначених п. 281.2 ПКУ. Така особа до 01 травня поточного року подає письмову заяву у довільній формі до ДПС за місцем знаходження будь-якої земельної ділянки про самостійне обрання/зміну земельних ділянок для застосування пільги.

Пільгу застосовують до обраних земельних ділянок з базового податкового (звітного) періоду, в якому подано таку заяву, і діє вона до початку місяця, що настає за місяцем подання нової заяви про застосування пільги.

У разі подання фізособою, яка станом на 01 січня поточного року має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, заяви про застосування пільги після 01 травня поточного року пільга починає застосовуватися до обраних земельних ділянок з наступного податкового (звітного) періоду. Про це відзначили спеціалісти ГУ ДПС у Запорізькій області. Також аналогічне роз?яснення розміщено в категорії 111.04 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua).

Попередьте незаконні дії з об'єктами нерухомості та діяльність "чорних реєстраторів". Налаштуйте моніторинг в SMS-Маяк та отримуйте сповіщення про будь-які дії щодо майна компанії. Деталі за посиланням.

Контролери відзначили: пільга починає застосовуватися до обраних земельних ділянок з урахуванням вимог п. 284.2 ПКУ та діє до початку місяця, що настає за місяцем подання нової заяви про застосування пільги.

Отже, пільга по земельному податку почне застосовуватися з наступного податкового (звітного) року, якщо фізособа, яка має підстави для отримання пільг щодо сплати земельного податку, подала контролюючому органу за місцем знаходження будь-якої з земельних ділянок, що знаходяться у власності такої особи, заяву довільної форми про застосування пільги та документи, що посвідчують її право на пільгу (посвідчення особи з інвалідністю І або ІІ групи, пенсійне посвідчення (за віком) тощо), невчасно:

  • після 01 травня поточного року - якщо станом на 01 січня поточного року фізична особа має у власності одну земельну ділянку або декілька;

  • після завершення 30 календарних днів з дня набуття права на пільгу та/або права власності - якщо право на пільгу у фізособи виникає протягом календарного року та/або фізособа набуває право власності на земельну ділянку / земельні ділянки.

Радимо також ознайомитися зі статтею «Плата за землю та податок на нерухомість: із 16.03.2024 діють нові пільги».

Нова LIGA360 змінює все! Замов персональну презентацію для твоєї компанії і твоїх індивідуальних потреб. Гарантуй злагоджену роботу команди в єдиному інформаційному просторі та уникай ризиків.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини