Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ФОПи, які зобов’язані вести облік товарних запасів, мають вести облік всіх товарів, які реалізують

Реклама

Підприємці, які проводять розрахункові операції в готівковій чи в безготівковій формі, що при продажу товарів зобов'язані вести облік товарних запасів, можуть здійснювати продаж лише тих товарів, що відображені в такому обліку. Згадана норма передбачена в ст. 3 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 р. № 265/95-ВР. Про це нагадали податківці Головного управлінні ДПС в Івано-Франківській області.

Нагадаємо, товарний облік зобов'язані вести ФОПи, які здійснюють розрахункові операції та перебувають на загальній системі оподаткування, ФОПи платники єдиного податку третьої групи, які є платниками ПДВ та ФОПи платники єдиного податку, які торгують технічно складними побутовими товарами, що підлягають гарантійному ремонту; лікарськими засобами та виробами медичного призначення; ювелірними та побутовими виробами з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Порядок ведення обліку товарних запасів для ФОПів, затверджений наказом Мінфіну від 03.09.2021 р. № 496. Відповідно до цього Порядку платники податків, які відповідно до законодавства проводять розрахункові операції з застосуванням РРО або ПРРО, зобов'язані вести облік всіх товарних запасів, а не певних товарів, за місцем їх реалізації.

Облік товарних запасів ведуть ФОПи шляхом постійного внесення до форми ведення обліку товарних запасів інформації про надходження та вибуття товарів на підставі первинних документів, які є невід'ємною частиною такого обліку.

Первинні документи є обов'язковими додатками до такої форми. Дані щодо надходження товарів вносять до форми обліку на підставі первинних документів до початку їх реалізації.

Нова LIGA360 змінює все! Замов персональну презентацію для твоєї компанії і твоїх індивідуальних потреб. Гарантуй злагоджену роботу команди в єдиному інформаційному просторі та уникай ризиків.

Радимо прочитати:

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини