Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи можна одночасно використовувати два кваліфіковані електронні підписи — ДПС

Реклама

Відповідно до абз. 1 - 3 п. 42.6 ПКУ визначено, що електронний документообіг між платником податків та контролерами відбувається без укладення відповідного договору відповідно до:

  • Закону «Про електронні документи та електронний документообіг» від 22.05.2003 р. № 851-IV;

  • Закону «Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги» від 05.11.2017 р. № 2155-VIII.

Керівник платника податків самостійно визначає, змінює перелік уповноважених осіб, яких наділяють правом підписання, подання, отримання ними документів та інформації через електронний кабінет від імені платника податків, та визначає їхні повноваження.

Податківці Головне управління ДПС у Тернопільській області повідомили, що платник податків стає суб'єктом електронного документообігу після того, як вперше надсилає до контролюючого органу будь-який електронний документ у встановленому форматі з дотриманням вимог законів України № 851-IV та № 2155-VIII.

Відповідно до п. 2 розд. ІІ Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженого наказом Мінфіну від 06.06.2017 р. № 557, платник створює електронні документи з використанням засобу кваліфікованого електронного підпису та печатки (за наявності), керуючись Порядком № 557.

При цьому для надання права підпису електронних документів іншим особам, яким делеговано право підпису, автор повідомляє про таких осіб контролерів, на обліку в яких перебуває, шляхом направлення повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого або удосконаленого електронного підпису в електронному вигляді за формою згідно з додатком 1 до Порядку № 557 (п. 3 розд. ІІІ Порядку № 557).

До Повідомлення слід внести інформацію про підписувачів, яким надається право підпису електронних документів. На сформоване Повідомлення першими накладаються кваліфіковані або удосконалені електронні підписи, що базуються на кваліфікованих сертифікатах електронних підписів усіх осіб, включених до Повідомлення, у порядку черговості їх внесення до Повідомлення, після них - кваліфікований або удосконалений електронний підпис керівника і останньою - кваліфікована електронна печатка (за наявності), що базується на кваліфікованому сертифікаті електронної печатки (п. 4 розд. ІІІ Порядку № 557).

Таким чином, суб'єкт господарювання може одночасно використовувати два кваліфіковані або удосконалені електронні підписи, що базуються на кваліфікованих сертифікатах електронних підписів, від різних кваліфікованих надавачів електронних довірчих послуг. Проте лише за умов, що він є суб'єктом електронного документообігу та надав інформацію до контролюючого органу щодо отримання таких ключів, шляхом направлення Повідомлення.

Скористайся найгарячішою пропозицією - Summer program від LIGA ZAKON! Твоя знижка на нову LIGA360 для контролю бізнес-ризиків й ухвалення рішень. Забезпеч всю команду інформацією, і економ більше з кожною додатковою ліцензією.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини