Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ФОП продає товари/послуги через закордонні маркетплейси: хто платить ПДВ за електронні послуги

Реклама

Податківці Головного управління ДПС у Дніпропетровській області звертають увагу, що відповідно до п. 185.1 ПКУ об'єктом оподаткування ПДВ є, зокрема, операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ.

При цьому місцем постачання послуг, зазначених у п. 186.3 розд. V ПКУ, вважають місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб'єкт господарювання або - у разі відсутності такого місця - місце постійного чи переважного його проживання.

Водночас місцем постачання електронних послуг визначено місцезнаходження отримувача послуг (п. 186.31 розд. V ПКУ).

Місцем постачання послуг, крім операцій, зазначених у п. 186.2, 186.3 і 186.31 розд. V ПКУ, є місце реєстрації постачальника (п. 186.4 розд.V ПКУ).

Отже, порядок оподаткування ПДВ операцій з постачання послуг безпосередньо залежить від місця їх постачання.

Термін «електронні послуги» та види таких послуг визначено у пп. 14.1.565 розд. I ПКУ. Так, під електронними послугами розуміють послуги, які постачаються через мережу Інтернет, автоматизовано, за допомогою інформаційних технологій та переважно без втручання людини, у тому числі шляхом встановлення спеціального застосунку або додатка на смартфонах, планшетах, телевізійних приймачах чи інших цифрових пристроях. До таких послуг, зокрема, але не виключно, належать послуги з:

  • надання рекламних послуг у мережі Інтернет, мобільних додатках та на інших електронних ресурсах, надання рекламного простору, у тому числі шляхом розміщення банерних рекламних повідомлень на вебсайтах, вебсторінках чи вебпорталах;

  • надання доступу до інформаційних, комерційних, розважальних електронних ресурсів та інших подібних ресурсів, зокрема, але не виключно, розміщених на платформах спільного доступу до інформації чи відеоматеріалів.

Особливості оподаткування ПДВ операцій з постачання електронних послуг нерезидентами - платниками ПДВ фізособам (у тому числі ФОП, яких не зареєстровано як платників ПДВ) на митній території України встановлено ст. 2081 розд. V ПКУ.

Таким чином, якщо послуги, які надаються ФОПу закордонним маркетплейсом відповідно до умов договору та норм ПКУ класифікуються як електронні послуги, то місце постачання таких послуг визначається на митній території України, а тому такі послуги є об'єктом оподаткування ПДВ. Причому нараховують та сплачують ПДВ за такою операцією в залежності від статусу ФОПа (зареєстрований чи не зареєстрований платником ПДВ).

Якщо електронні послуги через мережу Інтернет нерезидент постачає ФОПу, який не зареєстрований платником ПДВ, то нараховувати та сплачувати ПДВ за такою операцією має особа - нерезидент відповідно до ст. 2081 розділу V ПКУ, тобто іноземний маркетплейс (якщо такий маркетплейс зареєстрований платником ПДВ в Україні).

Якщо нерезидент постачає електронні послуги через мережу Інтернет ФОПу - платнику ПДВ, то обов'язок щодо нарахування податкових зобов'язань з ПДВ виникає у ФОПа - платника ПДВ відповідно до ст. 208 розд. V ПКУ.

Відповідно до пунктів 208.2 і 208.3 статті 208 розділу V ПКУ отримувач послуг, що постачаються нерезидентами, місце постачання яких розташоване на митній території України, нараховує податок за основною ставкою податку або за ставкою 7 % для послуг, визначених абз. 4 - 6 пп. «в» п. 193.1 розд. V ПКУ, на базу оподаткування, визначену згідно з п.190.2 розд. V ПКУ.

Отже, інформують податківці, ФОП - платник ПДВ - отримувач послуг від нерезидента, місце постачання яких розташоване на митній території України, є відповідальною особою у частині нарахування та сплати ПДВ до бюджету за такі послуги (суми комісії, яку отримав закордонний маркетплейс за продаж товарів/послуг та послуг з реклами).

Скористайся найгарячішою пропозицією - Summer program від LIGA ZAKON! Твоя знижка на нову LIGA360 для контролю бізнес-ризиків й ухвалення рішень. Забезпеч всю команду інформацією, і економ більше з кожною додатковою ліцензією.

Читайте також:

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини