Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи можна звільнити працівника через скрутний фінансово-економічний стан підприємства

10 липня 2024, 11:50
333
0
Автор:
Реклама

Обставини, пов`язані зі скрутним фінансово-економічним станом підприємства, не є підставою для розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця за п. 6 ч. 1 ст. 41 КЗпП. Про це йдеться у постанові Київського апеляційного суду від 20.02.2024 у справі №754/195/23.

Позивач, звільнений роботодавцем з роботи, вказував у позові, що місце роботи не було пошкоджене чи знищене внаслідок бойових дій або будь-яким способом у період з 24 лютого 2022 року по день звільнення у грудні того ж року.

Своєю чергою, відповідач-роботодавець вказував на неможливість забезпечити працівника роботою у зв`язку з відсутністю організаційний та технічних умов для роботи внаслідок бойових дій. Свої доводи обґрунтовував тим, що внаслідок бойових дій залишився невиконаним 61,8% законтрактованих робіт на початок повномасштабного вторгнення, не було виконано фінансовий план підприємства щодо обсягу надходжень від оренди майна, а також наявністю кредиторської та дебіторської заборгованості, що призвело до погіршення функціонування діяльності підприємства та неможливості забезпечення позивача роботою.

Але доводи відповідача про можливість звільнення працівника на підставі п. 6 ст. 41 КЗпП у випадках відсутності замовлень та фактичного припинення діяльності підприємства у зв'язку з воєнним станом, зменшенням замовлень та передачею майна державного підприємства в безоплатну оренду судом не взято до уваги, оскільки вони не доводять фактів руйнування виробничих приміщень, знищення обладнання, засобів виробництва, та, як наслідок, обґрунтованої неможливості забезпечення працівника роботою.

На думку суду, можливість підприємства запроваджувати дистанційний режим роботи свідчить про можливість працівника виконувати трудові обов'язки віддалено. При цьому судом враховано, що бойові дії на території міста Києва на момент звільнення позивача з роботи не велись.

Послідовне та логічне тлумачення норм законодавства дає підстави стверджувати, що обов'язковою умовою для звільнення за п. 6 ч. 1 ст. 41 КЗпП має бути об'єктивна неможливість забезпечувати працівника роботою, визначеною трудовим договором та трудовою функцією, яка безпосередньо пов'язана з повним знищенням (відсутністю) виробничих, організаційних та технічних умов, засобів виробництва або майна роботодавця внаслідок бойових дій. Тобто, таке знищення чи відсутність умов повинні бути безпосереднім наслідком бойових дій. Вказаний правовий висновок наведено в постанові Верховного Суду від 27 вересня 2023 року (справа №523/11673/22).

Монітор дані про власну компанію з новою LIGA360. Дивись на досьє компанії очима партнерів, конкурентів та перевіряючих органів. Аналізуй згадки в медіа, інтернет-ЗМІ, соціальних мережах, участь в судових справах. Дізнайся більше переваг, замовивши персональну презентацію.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини