Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як фізособам нараховують плату за землю — ДПС

Реклама

Платниками плати за землю є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв), землекористувачі, яким відповідно до закону надані у користування земельні ділянки державної та комунальної власності на правах постійного користування та платники орендної плати - землекористувачі (орендарі) земельних ділянок державної та комунальної власності на умовах оренди (ст. 269 ПКУ).

При цьому об'єктом оподаткування платою за землю є:

  • земельні ділянки, які перебувають у власності;

  • земельні частки (паї), які перебувають у власності;

  • земельні ділянки державної та комунальної власності, які перебувають у володінні на праві постійного користування;

  • земельні ділянки державної та комунальної власності, надані в користування на умовах оренди (ст. 270 ПКУ).

Фізособам нараховують суми плати за землю контролюючі органи (за місцем знаходження земельної ділянки), у тому числі право на яку фізособа має як власник земельної частки (паю). Контролери надсилають платнику податку у порядку, визначеному ст. 42 ПКУ, до 1 липня поточного року податкове повідомлення-рішення про внесення податку за формою, встановленою у порядку, визначеному ст. 58 ПКУ. Разом із повідомленням-рішенням податківці надсилають також і детальний розрахунок суми податку, який, зокрема, але не виключно, має містити кадастровий номер та площу земельної ділянки, розмір ставки податку та розмір пільги зі сплати податку (п. 286.5 ПКУ).

Податок, інформує Пресслужба Державної податкової служби України, фізособи повинні сплатити протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення (п. 287.5 ПКУ).

Також у ДПС повідомили, що податкове законодавство надає право платникам податків звернутися письмово або в електронній формі до контролерів за своїм місцем реєстрації або за місцем знаходження земельних ділянок (також як власник земельної частки (паю)) для проведення звірки даних щодо розміру площ та кількості земельних ділянок, земельних часток (паїв), права на користування пільгою зі сплати податку з урахуванням положень п.281.4 та 281.5 ПКУ, розміру ставки земельного податку та нарахованої суми плати за землю.

При виявленні розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником плати за землю на підставі оригіналів документів або належним чином засвідчених копій, зокрема документів на право власності, користування пільгою, а також у разі зміни розміру ставки плати за землю, контролюючий орган, проводить протягом 10 робочих днів перерахунок суми податку (п.286.5 ПКУ).

Нова LIGA360 змінює все! Єдиний продукт для всієї компанії. Виявляє правові, партнерські, фінансові, санкційні, репутаційні ризики. Допомагає приймати аргументовані рішення, використовуючи силу інформації на 360. Замов презентацію для своєї компанії.

Радимо також прочитати:

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини