Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

З якої дати розраховують кількість днів затримки сплати грошового зобов'язання для нарахування штрафів

Реклама

Виконаним податковим обов'язком є сплата в повному обсязі платником відповідних сум податкових зобов'язань у встановлений податковим законодавством строк (п. 38.1 ПКУ).

Податківці Головного управління ДПС у Дніпропетровській області зауважили, що платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, яку зазначив у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого ПКУ для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених ПКУ (абз. 1 п. 57.1 ПКУ).

У іншому випадку виникає податковий борг - це сума узгодженого грошового зобов'язання, не сплаченого платником податків у встановлений ПКУ строк, та непогашеної пені, нарахованої у порядку, визначеному ПКУ (пп. 14.1.175 ПКУ).

Згідно з п. 124.1 ПКУ, якщо платник податків не виконує податковий обов'язок протягом строків, визначених ПКУ, йому нарахують штраф в таких розмірах:

  • при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання, - у розмірі 5 % погашеної суми податкового боргу;

  • при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання, - у розмірі 10 % погашеної суми податкового боргу.

Проте, це не стосується грошового зобов'язання у вигляді штрафних (фінансових) санкцій, застосованих до платника на підставі ПКУ чи іншого законодавства, контроль за яким покладено на контролюючі органи, а також пені, застосованої до нього на підставі ПКУ чи іншого законодавства, контроль за яким покладено на контролюючі органи.

Враховуючи вимоги абз. 9 пп. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ підставою для виникнення податкового боргу в розумінні пп. 14.1.175 ПКУ, у платника податків, який мав можливість своєчасно, у визначені ПКУ строки, сплачувати узгоджені грошові зобов'язання, за звітні періоди - 2021 рік (для річного звітного періоду), I квартал 2022 року (для квартального звітного періоду), січень - травень 2022 року (для місячного звітного періоду), є несплата таких грошових зобов'язань включно до 01.08.2022 року (крім ПДФО та/або військового збору).

Тому, нагадали у ДПС, розрахунок кількості днів затримки сплати сум грошових зобов'язань для визначення розміру штрафних санкцій, передбачених п. 124.1 ПКУ, здійснюється з 02.08.2022 року.

Нова LIGA360 - нові фішки для роботи із законодавством:

· Всі види джерел, щоб оцінити контекст: НПА, аналітика, судова практика, новини, реєстри та ін.

· Інноваційні інструменти аналізу: зворотні зв'язки документів 2.0, графічні зв'язки документів, смарт-фільтри та моніторинг надходжень.

Побачте всі переваги в дії, замовивши презентацію.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини