Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи можна самостійно нарахувати та сплатити штрафні санкції за несвоєчасну сплату ЄСВ — ДПС

Реклама

Податківці Головного управління ДПС в Івано-Франківській області розказали, що відповідно до п. 2 розд. VІІ Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Мінфіну від 20.04.2015 р. № 449, контролери штрафують за несвоєчасну сплату ЄСВ у таких розмірах:

  • за несплату або несвоєчасну сплату єдиного внеску на платників, які допустили зазначене порушення у період до 01 січня 2015 року, накладають штраф у розмірі 10 % своєчасно не сплачених сум.

  • за несплату або несвоєчасну сплату єдиного внеску на платників, які допустили зазначене порушення починаючи з 01 січня 2015 року та надалі, - у розмірі 20 % своєчасно не сплачених сум. При цьому складають рішення про застосування штрафних санкцій та нарахування пені за формою згідно з додатком 12 до Інструкції № 449. Розрахунок цієї фінансової санкції здійснюють на підставі даних інформаційної системи ДПС.

  • за несплату, неповну сплату або несвоєчасну сплату суми єдиного внеску одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується єдиний внесок (авансових платежів), накладається штраф у розмірі 10 % таких несплачених або несвоєчасно сплачених сум. При цьому складають рішення про застосування штрафних санкцій за формою згідно з додатком 15 до Інструкції № 449. Розрахунок цієї санкції здійснюють за даними акта документальної перевірки платника єдиного внеску.

Важливо, що рішення про нарахування пені та застосування штрафів, передбачених, зокрема у п. 2 розд. VІІ Інструкції № 449, за наслідками розгляду акта та інших матеріалів про порушення приймає посадова особа контролюючого органу (п. 7 розд. VІІ Інструкції № 449).

Таке рішення приймають протягом 10 робочих днів з дня, що настає за днем вручення платнику акта перевірки, а за наявності заперечень платника єдиного внеску до акта перевірки - приймається з урахуванням висновку про результати розгляду заперечень до акта перевірки.

Отже, інформують у ДПС, штрафні санкції у разі своєчасно несплачених платником сум єдиного внеску нараховують контролери у порядку і розмірах, визначених законодавством.

Хочете аналізувати законодавство глибше? Побачте повний контекст до кожного НПА - з новою LIGA360! До кожного документи знайдуться пов'язані закони, судова практика та аналітика. Залиште заявку на презентацію.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини