Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ФОП за сумісництвом працює в ІТ-компанії: чи оплатять йому як суміснику лікарняний

Реклама

Допомогу по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною), допомогу по вагітності та пологах застрахованим особам (у тому числі тим, які здійснюють підприємницьку чи іншу діяльність та одночасно працюють на умовах трудового договору) надають за основним місцем роботи або за місцем роботи за сумісництвом (ч. 2 ст. 22 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 р. № 1105-XIV). Про це нагадали посадовці ПФУ.

Якщо ви як ФОП, скористались наданим законом правом і не сплачуєте ЄСВ у період воєнного стану, то в цей період ви не є застрахованою особою і оплата листка непрацездатності не проводиться.

Проте, якщо ви працюєте за сумісництвом в ІТ-компанії, яка нараховує та сплачує за вас страхові внески, то за таких умов ви маєте право на оплату лікарняного за сумісництвом як застрахована особа.

Підставою для призначення застрахованій особі допомоги по тимчасовій непрацездатності є сформований на основі медичного висновку листок непрацездатності відповідно до ч. 1 ст. 23 Закону № 1105-XIV.

У вищезгаданому випадку в разі тимчасової втрати працездатності лікарняний буде відображатися в кабінеті страхувальника як за основним місцем діяльності (ФОП), так і за місцем роботи за сумісництвом.

Для оплати лікарняного за сумісництвом, зауважили у ПФУ, ФОП маєте повідомити у письмовому вигляді ІТ-компанію про відсутність підстав для оплати листка непрацездатності як ФОП.

Інструкції та ситуації для експертів ринку: юристів, бухгалтерів, фахівців із перевірок, керівників та кадровиків. Нова LIGA360 змінює все! Замовте презентацію комплексного інформаційно-аналітичного рішення LIGA360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини