Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Коли ФОП повинен реєструватися платником ПДВ

Реклама

Правові основи оподаткування ПДВ встановлено розд. V та підрозд. 2 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ.

У пп. 2 п. 180.1 ПКУ встановлено, що для цілей оподаткування ПДВ платником податку є будь-яка особа, що зареєстрована або підлягає реєстрації як платник цього податку.

Особа зобов'язана зареєструватися як платник ПДВ, якщо загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню згідно з розд. V ПКУ, у тому числі операцій з постачання товарів/послуг з використанням локальної або глобальної комп'ютерної мережі (зокрема, але не виключно шляхом встановлення спеціального застосунку або додатку на смартфонах, планшетах чи інших цифрових пристроях), нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1000000 гривень (без урахування ПДВ). Така особа має зареєструватись як платник ПДВ у контролюючому органі за своїм місцезнаходженням (місцем проживання) з дотриманням вимог, які передбачені ст. 183 ПКУ, крім особи, яка є платником єдиного податку І - ІІІ групи.

До загального обсягу операцій з постачання товарів/послуг для цілей реєстрації особи як платника ПДВ належать операції, що підлягають оподаткуванню за основною ставкою ПДВ, ставкою 7 %, 14 %, нульовою ставкою ПДВ та звільнені (умовно звільнені) від оподаткування податком. При цьому обсяг операцій, що не є об'єктом оподаткування ПДВ, при обрахунку загального обсягу операцій з постачання товарів/послуг не включається.

Щоб зареєструватися як платник ПДВ, особа не пізніше 10 числа календарного місяця, що настає за місяцем, в якому вперше досягнуто зазначеного вище обсягу оподатковуваних операцій з постачання товарів/послуг, повинна подати контролерам за своїм місцезнаходженням (місцем проживання) реєстраційну заяву (пп. 183.1 - 183.2 ПКУ).

Відповідно до п. 183.4 ПКУ при переході осіб із спрощеної системи оподаткування на сплату інших податків і зборів, встановлених ПКУ, у випадках, визначених главою 1 розд. XIV ПКУ, за умови, що такі особи відповідають вимогам, визначеним п. 181.1 ПКУ, реєстраційну заяву подають не пізніше 10 числа першого календарного місяця, в якому здійснено перехід на сплату інших податків і зборів, встановлених ПКУ. Якщо такі особи відповідають вимогам, визначеним п. 182.1 ПКУ, реєстраційна заява подається у строк, визначений п. 183.3 ПКУ.

Таким чином, зауважили податківці Головного управління ДПС у Закарпатській області, якщо ФОП - єдинник припинив свою реєстрацію як суб'єкт господарювання, але протягом року зареєструвався як ФОП -загальносистемник і на дату такої реєстрації загальна сума від здійснення операцій із постачання товарів/послуг на митній території України, які оподатковують ПДВ, протягом останніх 12 календарних місяців сукупно перевищувала 1 000 000 грн (у тому числі враховуючи період перебування на спрощеній системі оподаткування), то такий платник повинен не пізніше 10 числа першого календарного місяця, в якому зареєструвався ФОПом-загальносистемником, подати до ДПС реєстраційну заяву та зареєструватись як платник ПДВ в обов'язковому порядку.

Нова LIGA360 - нові фішки для роботи із законодавством:

· Всі види джерел, щоб оцінити контекст: НПА, аналітика, судова практика, новини, реєстри та ін.

· Інноваційні інструменти аналізу: зворотні зв'язки документів 2.0, графічні зв'язки документів, смарт-фільтри та моніторинг надходжень.

Побачте всі переваги в дії, замовивши презентацію.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини