Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Обмеження на платежі з картки на картку для фізосіб можуть бути із середини вересня – НБУ

15 серпня 2024, 08:46
5706
0
Автор:
Реклама

Обмеження на Р2Р-перекази, або платежі з картки на картку для фізичних осіб, які ще в травні анонсував НБУ, можуть бути запроваджені із середини вересня, повідомив Forbes заступник голови Нацбанку Дмитро Олійник.

Йдеться лише про обмеження у 100 000 грн на місяць. Від максимальних 30 переказів «на вихід» (тобто коли користувач картки переказує кошти) наразі вирішили відмовитися. Він також додав, що обмеження не зачеплять волонтерів. «Банки вже ведуть внутрішні списки волонтерів, платежі на їхню користь не будуть враховуватися у кількості вихідних переказів з однієї картки», - пояснив Олійник. Також регулятор ініціюватиме зміни до законодавства, що дадуть йому більше повноважень для боротьби зі схемами з платіжними картками, відомими як «дропи».

Причина - великі обсяги схемних платежів через картки-«дропи», що використовуються для приховування певних операцій, наприклад, у гемблінгу, продавців сірого імпорту чи нелегальних обмінників валют. За оцінкою НБУ, обсяги таких операцій можуть сягати 200 млрд грн на рік

Також обговорюється необхідність більш масштабних змін, зокрема у частині підходів до фінмоніторингу та посилення кримінальної відповідальності за участь у таких схемах.

Ще в травні НБУ оголосив про намір обмежити платежі з картки на картку для фізичних осіб у 30 вихідних переказів на місяць та максимальну суму у 100 000 грн. Це пояснювали необхідністю боротьби з «дропами». Це схема, в якій шахраї використовують велику кількість банківських карт, аби приховувати фіктивні платежі, що використовуються у сірому або чорному бізнесі. Їх обсяг Нацбанк оцінює у 200 млрд грн на рік, а середню суму подібних операцію через одну картку-«дропа» - у 2-2,5 млн грн.

Вся інформація для твоєї компанії - тепер в єдиному продукті LIGA360. Збільшуй швидкість виявлення бізнес-ризиків: правових, регуляторних, санкційних, репутаційних, судових, фінансових, договірних. Замов презентацію прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини