Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи повинна самозайнята особа повідомляти податківців про відкриття рахунків/електронних гаманців в іноземних банках за кордоном

Реклама

Відповідно до п. 3 ст. 4 Закону України «Про валюту і валютні операції» від 21.06.2018 р. № 2473-VIII резиденти, зокрема, юридичні особи або самозайняті особи, з урахуванням обмежень, визначених Законом № 2473-VIII та іншими законами України, мають право відкривати рахунки в іноземних фінансових установах та здійснювати через такі рахунки валютні операції.

Банки та інші фінансові установи надають інформацію про відкриття/закриття та наявність рахунків/електронних гаманців, відкритих клієнтам - платникам податків, відповідно до ст.ст. 20, 69 та 118 ПКУ та Порядку подання повідомлень про відкриття/закриття рахунків/електронних гаманців платників податків у банках, інших фінансових установах, небанківських надавачах платіжних послуг/емітентах електронних грошей до контролюючих органів, затвердженого наказом Мінфіну від 18.08.2015 р. № 721, ст. 62 Закону України «Про банки і банківську діяльність» від 07.12.2000 р. № 2121-ІІI.

Інформацію щодо юридичних та фізичних осіб, що становить банківську таємницю, банки розкривають на запит центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, зокрема, щодо наявності банківських рахунків/електронних гаманців (п. 4 ч. 1 ст. 62 Закону № 2121-ІІI).

У пп. 20.1.5 ПКУ, зокрема, встановлено що контролюючі органи мають право отримувати безоплатно від платників податків, а також від НБУ, банків, інших фінансових установ, небанківських надавачів платіжних послуг, емітентів електронних грошей довідки у порядку та на підставах, визначених ПКУ, з урахуванням законів, що визначають порядок розкриття зазначеними особами інформації, що містить банківську таємницю, таємницю надавача платіжних послуг, інформацію щодо дотримання встановлених НБУ граничних строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів у порядку, передбаченому Законом № 2121-ІІI, а на підставі рішення суду - інформацію про обсяг та обіг коштів/електронних грошей на рахунках у банку/небанківському надавачу платіжних послуг, електронних гаманцях, інформацію про договори боржника про зберігання цінностей або надання боржнику в майновий найм (оренду) індивідуального банківського сейфа, що охороняється банком.

Водночас, відповідно до п. 69.2 ПКУ банки, інші фінансові установи, небанківські надавачі платіжних послуг, емітенти електронних грошей мають надсилати повідомлення про відкриття або закриття рахунку/електронного гаманця платника податків - юрособи (резидента і нерезидента), у тому числі відкритого через його відокремлені підрозділи, чи самозайнятої фізособи до контролюючого органу, в якому обліковується платник податків, у день відкриття/закриття рахунку/електронного гаманця.

У ст. 118 ПКУ встановлено відповідальність за порушення строку та порядку подання інформації про відкриття або закриття банківських рахунків/електронних гаманців до відповідного контролюючого органу.

Проте, зауважили у Головному управління ДПС в Івано-Франківській області, ПКУ та іншими нормативно-правовими актами України не передбачено подання до контролюючого органу юрособами або самозайнятими особами повідомлення про відкриття або закриття рахунків/електронних гаманців в іноземних банках та інших фінансових установах за межами України.

Хочете оцінити фінансову стабільність бізнес-партнера? Перевірити чи не має він боргів, судових справ? Спробуйте нове рішення LIGA360 від LIGA ZAKON! Всі види джерел для всебічної оцінки контрагентів: реєстри, судові рішення, санкційні списки та медіа. Залиште заявку на презентацію LIGA360 для вашої команди.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини