Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Із 2 вересня діє кешбек 10% за купівлю українських товарів – хто, коли і як отримає кошти

22 серпня 2024, 10:50
1587
0
Автор:
Реклама

Кабінет Міністрів України постановою від 20.08.2024 р. № 952 вирішив провести у період з 24 серпня 2024 р. до 31 грудня 2025 р. експериментальний проект щодо надання державної грошової допомоги покупцям товарів та послуг українського виробництва в рамках Всеукраїнської економічної платформи “Зроблено в Україні”. Йдеться про порядок надання грошової допомоги українцям «Національний кешбек”. Відповідно до нього, громадяни отримуватимуть компенсацію 10% вартості куплених ними українських товарів.

Надання державної грошової допомоги покупцям товарів українського виробництва в рамках експериментального проекту починається з 2 вересня 2024 року. Відповідно затвердили:

- Порядок реалізації експериментального проекту щодо надання державної грошової допомоги покупцям товарів та послуг українського виробництва в рамках Всеукраїнської економічної платформи “Зроблено в Україні”;

- Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для підтримки внутрішнього попиту на вітчизняні товари та послуги.

Отримані в рамках кешбеку кошти можна буде витратити на послуги - медичні, комунальні, спорт, кіно, квитки на потяг та інші. Або задонатити на ЗСУ чи купити військові облігації. Максимальний обсяг кешбека - 3 тис. грн за місяць.

«Кешбек - це можливість підтримати українців фінансово, особливо напередодні старту опалювального сезону, адже кошти отримані із кешбеку можна буде витрати, зокрема, на оплату комунальних послуг. Кешбек як форма державної підтримки громадян є більш ефективною для економіки, ніж просто надання коштів, адже формує додатковий попит на українські товари. Це створює робочі місця в Україні і забезпечує податкові надходження», - наголосила перший віцепрем'єр - міністр економіки Юлія Свириденко.

Кешбек надаватиметься на товари українського виробництва, в тому числі ліки і медичні вироби. Кешбек не буде нараховуватись на підакцизні товари. Участь покупців, виробників і продавців у програмі добровільна, тож чи є кешбек на конкретний товар в конкретному магазині, покупця інформуватиме магазин. Це також можна буде перевірити на сайті програми.

Щоб отримувати кешбек, громадянину необхідно відкрити спеціальний рахунок та отримати віртуальну або фізичну карту в своєму банку або в додатку. Дати згоду на передачу даних про транзакції при купівлі товарів з вибраних карток. І далі в мобільному застосунку Дія обрати послугу Національний кешбек.

Накопичені за місяць кошти приходитимуть на створену картку раз на місяць до 20 числа наступного місяця. Наприклад, кешбек за товари, придбані в вересні, прийде на рахунок до 20 жовтня. Зняти готівку з рахунку, куди нараховують кошти за кешбек, буде неможливо. Використати кошти від кешбеку, нараховані в 2024 році, можна буде до 31 січня 2025 року.

Виробники і продавці товарів зможуть доєднатись до програми через портал Дія. Участь у програмі вже підтвердили основні торгові мережі і виробники споживчих товарів. Кешбек нараховуватиметься тільки на покупки, які здійснюватимуться безготівково та будуть відображатися у фіскальних чеках продавців. Відповідно, участь в програмі можуть брати тільки торговці, які забезпечують передачу інформаціі? про здіи?снені розрахункові операціі?, а також перебувають на загальніи? системі оподаткування. Це сприятиме підвищенню прозорості фінансових операцій та підтримуватиме легальний бізнес.

Своєю чергою нардеп Ярослав Железняк, заступник глави податкового комітету парламенту, на своєму телеграм-каналі опублікував низку критичних дописів щодо програми кешбеку. Зокрема, він вказав, що йому «важко це якось цензурно коментувати». Так, нардеп оцінив Порядок щодо кешбеку як феєричний, зокрема з огляду на фінансові витрати на оборону та заплановане підняття ПДВ на 3-4%.

«Звичайно можна проігнорувати всі експертні та економічні організації, які відкрито виступили проти цього «творіння». Можна показати середній палець бізнесу, який просив на зустрічі відмовитись від ідеї, тому що це прямо пов'язано зі збільшенням податків. Навіть можна забити на Раду і зробити це постановою Кабміну «про експеримент», так щоб депутати ось це безпомічно розводили руками. Але, що НЕ можна….так це без зміни Податкового кодексу зробити так, щоб отримувачі кешбеку не були зобов'язані заплатити 19,5% податку», - написав нардеп.

Зараз діє максимально вигідна ціна саме для тебе! Скориставшись Summer program від LIGA ZAKON, нові користувачі отримують знижку на рішення LIGA360. Деталі та умови акції за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини