Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Стан здоров'я працівника не дозволяє продовжувати роботу: як діяти роботодавцю

Реклама

Трудовий договір, який укладений на невизначений строк, а також строковий трудовий договір до закінчення строку його чинності роботодавець може розірвати, якщо виявлено невідповідність працівника займаній посаді або виконуваній роботі через недостатню кваліфікацію або стан здоров'я, які перешкоджають продовженню даної роботи (п. 2 ст. 40 КЗпП).

Порядок розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця (власника або уповноваженого ним органу, фізособи, яка використовує працю найманих працівників) у зв'язку з виявленням невідповідності працівника займаній посаді за станом здоров'я за наявності в нього права на призначення дострокової пенсії за віком затверджений постановою КМУ від 27.12.2022 р. № 1449.

Звільнити працівника на підставі п. 2 ст.40 КЗпП України можна, якщо неможливо перевести працівника, за його згодою, на іншу роботу.

Якщо працівник надав документ, що підтверджує неможливість продовження ним роботи у зв'язку із станом здоров'я, роботодавець повинен вжити заходів для переведення працівника за його згодою на іншу роботу тимчасово чи без обмеження строку за наявності відповідних вакансій. За відсутності відповідних вакансій працедавець складає про це акт.

У Центрально-Західному міжрегіональному управлінні Державної служби з питань праці нагадали, що розірвати трудовий договір з працівником можна лише за попередньою згодою профспілки, членом якої є працівник.

Практичні матеріали із чіткими послідовностями дій: Мистецтво оборони, Алгоритми дій, База податкових знань. Замовте презентацію комплексного рішення LIGA360 для контролю інформаційних ризиків і ухвалення рішень, та відкрийте більше можливостей.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини