Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати обіцяють заблокувати ідею КМУ про кешбек 10%

23 серпня 2024, 12:40
561
0
Автор:
Реклама

Ми вже повідомили про запуск урядом експериментального проєкту т.зв. національного кешбеку, в рамках якого покупцям українських товарів повинно повертатися 10% витрачених коштів. Відповідний кешбек може бути використаний на оплату послуг чи товарів вітчизняного бізнесу.

Водночас цю ініціативу негативно оцінив народний депутат Ярослав Железняк, перший заступник голови Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики. Народний обранець продовжив свій наступ на проєкт кешбека. «Сьогодні від души сказав все що думаю щодо про ідею кешбеку))) Той випадок, коли прям стримуєш бажання поматюкатися», - так він охарактеризував свій брифінг з цього приводу.

На думку Железняка, без рішення парламенту ця програма не може запрацювати повноцінно. Більше того запровадження урядом національного кешбеку немає ніякого відношення до пожвавлення економіки і її не підтримують підприємці: "Абсолютно популістська ініціатива, яка має відношення до якогось пожвавлення економіки приблизно так само як молот до балету. Тобто ніяк". За його словами, це призведе до того, що "з нашої кишені і трохи з кишені міжнародників роздадуть на вітер 3 мільярди".

"Уряд прийняв експериментальний проект про запровадження оцього кешбеку за наші з вами гроші, але він для них же має декілька юридичних проблем. Перше, це гроші з Фонду підтримки підприємців, тобто фізичним особам будуть надавати гроші з фонду підтримки підприємців. Тут відбувається порушення бюджетного законодавства", - наголосив нардеп.

Він зазначив, що ще однією проблемою є те, що з трьох тисяч за кешбек люди повинні будуть сплатити податки. "Ті гроші, які отримає людина - до 3 тисяч за кешбек - будуть оподаткуватися податком на доходи і військовий збіром, тобто 19,5%", - наголосив Железняк.

За його словами, без ухвалення ВРУ законопроєкту, який уряд подавав в профільний комітет, щоб зробити податкову пільгу для цих грошей, цього не можна буде зробити без податків. Він нагадав, що, відповідно до урядової програми, отримані гроші за кешбек не можна буде знімати, а тільки використовувати "на іншу безглузду частину програми", зокрема, піти у ресторан і замовити іноземне вино, чи в кінотеатр, що ніяким чином не є підтримкою національного виробника.

"Ми не дамо провести ці зміни, ми будемо їх збивати", - наголосив Железняк. При цьому вказав, що такі ініціативи уряду не підтримуються в Україні.

Зараз діє максимально вигідна ціна саме для тебе! Скориставшись Summer program від LIGA ZAKON, нові користувачі отримують знижку на рішення LIGA360. Деталі та умови акції за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини