Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

Імплементація положень Митного кодексу ЄС до митного законодавства України — Рада прийняла в цілому законопроєкт

Реклама

22 серпня Рада прийняла в цілому проєкт Закону України «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо імплементації деяких положень Митного кодексу Європейського Союзу» (№ 10411). Інформацію про це розмістили на сайті Державної митної служби України.

Документ розроблено для виконання взятих Україною зобов'язань щодо гармонізації українського митного законодавства з законодавством Європейського Союзу.

Прийняття законопроєкту дозволить вітчизняному бізнесу адаптуватися до оновлених правил у сфері зовнішньоекономічної діяльності та здійснити «м'який» перехід від чинного до нового Митного кодексу України.

Зміни, які передбачені законопроєктом:

  • запровадження концепції митного представництва, аналогічну тій, що функціонує в країнах ЄС, з розділенням видів представництва на пряме та непряме, розмежування обов'язків і відповідальності суб'єкта зовнішньоекономічної діяльності та його митного представника;

  • поступовий протягом 18 місяців перехід підприємств, що здійснюють зовнішньоекономічну діяльність, на систему авторизацій, аналогічну тій, що діє в ЄС:

- запровадження для митних брокерів, утримувачів митних складів, складів тимчасового зберігання та інших єдиної системи критеріїв та умов для всіх митних авторизацій;

- запровадження європейської моделі типів митних складів та розширення спектру послуг;

- розширення можливості для АЕО підтверджувати достатність свого фінансового стану;

- запровадження європейського підходу щодо застосування митних режимів;

- приведення у відповідність до регламентів ЄС положення Митного кодексу України щодо доставки, пред'явлення товарів, а також їх зберігання під митним контролем;

- скасування необхідності виклику митника для здійснення переміщення товарів між об'єктами підприємства, на які отримано різні авторизації (наприклад, між митним складом та авторизованим вантажовідправником або вантажоодержувачем в межах однієї території підприємства);

- розвиток пост-митного контролю та поєднання його із заходами митного аудиту;

- удосконалення положення щодо сприяння захисту прав інтелектуальної власності під час переміщення товарів через митний кордон України.

Для посилення антикорупційної складової в митних органах запроваджуються:

  • оприлюднення на офіційному вебсайті Держмитслужби знеособлених текстів рішень за результатами розгляду скарг протягом трьох днів з дати їх прийняття;

  • право митних органів обмінюватися інформацією щодо митної вартості товарів в електронній формі у форматі міжнародних стандартів обміну електронною інформацією з митними органами іноземних держав.

Заплановано, що названі зміни наберуть чинності через 6 місяців після офіційного опублікування Закону. За цей час КМУ та Мінфін мають затвердити всі необхідні підзаконні акти.

Проте окремі положення наберуть чинності із дня, наступного за днем опублікування Закону, такі як:

  • переваги для АЕО у першочерговому прибутті та перетині кордону;

  • виключення для всіх підприємств із строків доставки до кордону часу перебування вантажів в електронній черзі.

Головні новини вашої галузі - щодня на робочому столі LIGA360. Бачити картину дня ще ніколи не було так просто! Побачте всі переваги роботи в комплексній інформаційно-аналітичній платформі LIGA360, замовивши персональну презентацію.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини