Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Сільськогосподарські землі на ТОТ: чи подавати додаток 3 у складі Декларації на 2024 рік

Реклама

Юридична особа - платник єдиного податку IV групи, яка має у власності (оренді) земельні ділянки, віднесені до сільськогосподарських угідь, що розташовані на територіях, внесених до Переліку територій, повинна подавати Додаток 3 у складі Декларації на 2024 рік, який є її невід'ємною частиною.

При цьому якщо платник має підстави не нараховувати та не сплачувати МПЗ за 2023 рік (пп. 69.14, 69.33 підрозд. 10 розд. XX "Перехідні положення" ПКУ), він подає Додаток 3 у складі Декларації на 2024 рік з декларуванням об'єктів оподаткування - кадастрових номерів, площ земельних ділянок та не нараховувати податкові зобов'язання з МПЗ (декларування з прочерками та "0").

Також МПЗ не визначається для земельних ділянок, земельних часток (паїв), за які не нараховувалися та не сплачувалися плата за землю або єдиний податок IV групи, що перебувають у консервації, або забруднені вибухонебезпечними предметами, або щодо яких прийнято рішення про надання податкових пільг зі сплати місцевих податків та/або зборів на підставі заяв платників податків про визнання земельних ділянок непридатними для використання у зв'язку з потенційною загрозою їх забруднення вибухонебезпечними предметами (абз. 7 п. 381.2 ПКУ).

Мінімальне податкове зобов'язання для земельних ділянок, земельних часток (паїв), передбачених абз. 7 п. 381.2 ПКУ, не визначається за період, за який не визначається плата за землю або єдиний податок IV групи (абз. 8 п. 381.2 ПКУ МПЗ).

У Головному управлінні ДПС у Запорізькій області нагадали, що норми, визначені абз. 7 та 8 п. 381.2 ПКУ МПЗ, застосовуються до податкових (звітних) періодів починаючи з 01 січня 2023 року (абз. 6 пп. 69.15 пп. 10 розд. XX "Перехідні положення" ПКУ).

Ознайомитись з чинними редакціями НПА, порівняти редакції та побачити заплановані зміни - можна у новій LIGA360. А ще оцінити весь масив пов'язаних документів: судової практики, аналітики тощо. Замовте презентацію LIGA360 для себе.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини