Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Дозвіл на спеціальне водокористування, ліміти: де і як отримати

Реклама

Спеціальне водокористування є платним та здійснюється на підставі дозволу на спеціальне водокористування згідно з ч. 1 ст. 49 Водного кодексу України (далі - ВКУ).

Дозвіл на спеціальне водокористування видає територіальний орган центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері розвитку водного господарства (ч. 2 - 7 ст. 49 ВКУ).

Видачу дозволу, переоформлення, анулювання, відмову у видачі, видачу дубліката на спеціальне регулює Закон «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» від 06.09.2005 р. № 2806-IV в установленому Кабміном порядку.

Дозволи на спеціальне водокористування видають, переоформлюють безоплатно.

Юридична або фізична особа, ФОП може подати заяву про одержання дозволу на спеціальне водокористування та відповідних документів, а також видачу їй цього дозволу в паперовій або електронній формі.

Для цього слід звернутися до органів, зазначених у ч. 2 ст. 49 ВКУ, із заявою. До заяви потрібно додати вичерпний перелік документів:

  • обґрунтування потреби у воді з помісячним нормативним розрахунком водокористування і водовідведення;

  • опис та схема місць забору води та скиду зворотних вод;

  • нормативи гранично допустимого скидання (гдс) забруднюючих речовин у водні об'єкти із зворотними водами (з розрахунком на кожний випуск (скид) окремо);

  • затверджені індивідуальні технологічні нормативи використання питної води (для підприємств та організацій житлово-комунального господарства, суб'єктів господарювання, які надають послуги з централізованого водопостачання та/або водовідведення, житлово-експлуатаційних підприємств та організацій);

  • копія правовстановлюючих документів на водні об'єкти (для орендарів водних об'єктів).

У дозволі на спецводокористування встановлюють ліміт забору води, ліміт використання води та ліміт скидання забруднюючих речовин (ч. 21 ст. 49 ВКУ).

Форма дозволу на спеціальне водокористування та заяви для його отримання, а також форма нормативного розрахунку водокористування і водовідведення затверджуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища (ч. 22 ст. 49 ВКУ). Про це нагадали податківці Головне управління ДПС у Рівненській області.

Ознайомитись з чинними редакціями НПА, порівняти редакції та побачити заплановані зміни - можна у новій LIGA360. А ще оцінити весь масив пов'язаних документів: судової практики, аналітики тощо. Замовте презентацію LIGA360 для себе.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини