Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи може банк оштрафувати клієнта на 20% коштів на рахунку за порушення фінмоніторингу – НБУ

29 серпня 2024, 10:20
565
0
Автор:
Реклама

Останніми днями у низці ЗМІ, а також у різноманітних телеграм-каналах, поширюється інформація про те, що банки нібито почали штрафувати своїх клієнтів за порушення з питань фінансового моніторингу та стягують на свою користь 20% від суми коштів, які зберігаються клієнтами на їхніх банківських рахунках. Водночас у НБУ таку інформацію назвали недостовірною.

У НБУ наголосили, що законодавство з питань фінансового моніторингу не передбачає застосування банками будь-яких фінансових покарань до порушників правил фінансового моніторингу та стягнення за це "штрафу". Тобто банки не мають права застосовувати до громадян штрафні санкції через порушення у сфері фінансового моніторингу.

Водночас Закон про фінансовий моніторинг передбачає обов'язок та право банку розірвати ділові стосунки з клієнтом та припинити його обслуговування, в тому числі закрити рахунок клієнта, у визначених законодавством випадках. У цьому разі банк повертає кошти клієнту готівкою чи шляхом перерахування на інший рахунок за вказаними реквізитами. Механізм повернення коштів банком передбачений у пункті 6 додатка 12 до Положення про здійснення банками фінансового моніторингу. Банк може брати стандартну звичайну комісію за проведення такої платіжної операції.

Національний банк України зі свого боку також не застосовує жодних штрафних санкцій до громадян за відповідні порушення. Всі заходи впливу регулятора, зокрема і в сфері фінансового моніторингу, стосуються виключно фінансових установ.

У НБУ просять з обережністю ставитися до непідтвердженої інформації та перевіряти її на офіційних джерелах.

Хочете отримати ще більше аналітичних матеріалів за цією темою? Вони постійно доповнюються у новій LIGA360. Дізнайтесь більше переваг, замовивши персональну презентацію менеджера.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини