Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Встановлено обмеження під час переказу готівки без відкриття рахунку – НБУ

29 серпня 2024, 14:00
2220
0
Автор:
Реклама

Національний банк України оновив порядок організації касової роботи банками та проведення платіжних операцій надавачами платіжних послуг в Україні. Зокрема, для підвищення прозорості платіжних операцій та запобігання проведенню фінансових операцій з готівкою, які мають високий ризик їх ймовірного використання з протиправною метою, встановлено певні обмеження під час переказу готівки без відкриття рахунку. Так, надавачі платіжних послуг зобов'язані в обов'язковому порядку зараховувати кошти за операціями з переказу готівки без відкриття рахунку на рахунки суб'єктів господарювання. Тобто видача готівки за переказом без відкриття рахунку для суб'єктів господарювання можлива лише з їхніх рахунків (після її попереднього зарахування в безготівковій формі).

Водночас для громадян таких обмежень не встановлено. Громадяни можуть як і раніше обирати зручний для них вид переказу та розрахунку з суб'єктами господарювання за послуги чи товари - готівкою чи безготівково, запевнили в НБУ.

Такі норми містить постанова Правління Національного банку України від 23 серпня 2024 року № 101 “Про затвердження Змін до Інструкції про порядок організації касової роботи банками та проведення платіжних операцій надавачами платіжних послуг в Україні”, що набирає чинності з 29 серпня 2024 року.

Крім того, цією постановою Національний банк врегулював питання:

- відповідальності надавачів платіжних послуг перед користувачами під час надання платіжних послуг;

- вилучення з обігу та передавання сумнівних банкнот (монет) фінансовими установами для дослідження Національному банку та зменшення термінів їх проведення.

Хочете отримати ще більше аналітичних матеріалів за цією темою? Вони постійно доповнюються у новій LIGA360. Дізнайтесь більше переваг, замовивши персональну презентацію менеджера.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини