Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

З якого періоду ФОП може повернутися на І чи ІІ групу єдиного податку після перевищення граничного розміру доходу

Реклама

Податківці Головного управління ДПС у Київській області нагадали, що розміри доходів, за умови дотримання яких ФОП мають право перебувати у відповідній групі платників єдиного податку, визначені у п. 291.4 ПКУ.

Згідно з п. 293.8 ПКУ ставки, встановлені пп. 293.3 - 293.5 ПКУ, застосовуються з урахуванням таких особливостей:

  • платники-єдинники І групи, які у календарному кварталі перевищили обсяг доходу, визначений у п. 291.4 ПКУ, з наступного календарного кварталу за заявою переходять на застосування ставки єдиного податку, визначеної для платників ІІ або ІІІ групи, або відмовляються від застосування спрощеної системи оподаткування;

  • платники-єдинники ІІ групи, які перевищили у податковому (звітному) періоді обсяг доходу, визначений для таких платників у п. 291.4 ПКУ, в наступному податковому (звітному) кварталі за заявою переходять на застосування ставки єдиного податку, визначеної для платників ІІІ групи, або відмовляються від застосування спрощеної системи оподаткування.

Платники, визначені у пп.1, 2 п. 293.8 ПКУ, до суми перевищення зобов'язані застосувати ставку податку у розмірі 15 %.

Податківці зауважили, що при перевищенні платником-єдинником І або ІІ групи обсягу доходу, визначеного у п. 291.4 ПКУ, ФОП повинна здійснити перехід на застосування іншої ставки податку (змінити групу) або відмовитись від застосування спрощеної системи оподаткування.

У подальшому ФОП може повернутись або здійснити перехід на сплату єдиного податку як платник І або ІІ групи з початку календарного року, наступного за роком, в якому нею виконано вимоги, визначені п. 291.4 ПКУ щодо обраної групи, у тому числі і щодо обсягу доходу.

Хочете аналізувати законодавство глибше? Побачте повний контекст до кожного НПА - з новою LIGA360! До кожного документи знайдуться пов'язані закони, судова практика та аналітика. Залиште заявку на презентацію.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини