Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податковий борг по платі за землю погашено після подання уточнюючої декларації: чи буде штраф за порушення строків сплати

Реклама

Відповідно до п. 54.1 ПКУ, крім випадків, передбачених податковим законодавством, платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов'язання та/або пені. Таку суму платник зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подає контролерам у строки, встановлені ПКУ. Згадана сума грошового зобов'язання та/або пені вважається узгодженою. Про це повідомили в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області.

Згідно з п. 124.1 ПКУ, якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов'язання протягом строків, визначених ПКУ, він притягується до відповідальності у вигляді штрафу в таких розмірах:

  • при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати податку, - 5 % погашеної суми податкового боргу;

  • при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати податку, - 10 % погашеної суми податкового боргу.

Податківці зазначили, що п. 50.1 ПКУ не передбачені штрафи у разі зменшення раніше нарахованих податкових зобов'язань внаслідок виправлення самостійно виявленої помилки, допущеної в попередніх звітних (податкових) періодах.

Платник податку має право у встановленому порядку подати уточнюючу податкову декларацію з плати за землю, для того, щоб усунути самостійно виявлені помилки. Таке подання не є сплатою або погашенням податкового боргу, а тому штрафні санкції, передбачені п. 124.1 ПКУ, та пеня за порушення строків сплати податкового зобов'язання до платника податків не застосовується, якщо зменшено раніше нараховані суми внаслідок виправлення самостійно виявленої помилки, допущеної в попередніх звітних періодах за цей період.

Ознайомитись з чинними редакціями НПА, порівняти редакції та побачити заплановані зміни - можна у новій LIGA360. А ще оцінити весь масив пов'язаних документів: судової практики, аналітики тощо. Замовте презентацію LIGA360 для себе.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини