Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Антикризове та тимчасове – глава НБУ про рішення щодо обмеження переказів між картками

2 вересня 2024, 12:40
139
0
Автор:
Реклама

Як ми вже повідомляли, з 1 жовтня тимчасово, строком на 6 місяців, діятиме ліміт у 150 000 грн на місяць для вихідних переказів фізичних осіб «з картки на картку». Ліміт стосується загальної суми переказів за усіма рахунками клієнта, відкритими в одному банку. Фінальне рішення НБУ відрізняється від тих пропозицій, про які говорили у травні. «Ми відчутно збільшили граничну суму переказів та відмовилися від ліміту на кількість операцій. Тому я можу сказати впевнено: переважна більшість громадян взагалі не відчує жодних змін, адже, за нашими даними, 98% клієнтів щомісяця здійснюють перекази, які не перевищують зазначену суму», - заявив глава НБУ Андрій Пишний.

Посадовець підкреслив, що доступною та без жодних лімітів залишається можливість здійснити переказ за реквізитами IBAN: «Тож, якщо навіть ліміт у 150 000 грн буде вичерпано, ви завжди можете скористатися цією опцією».

Також ліміт не застосовуватимуться до осіб, щомісячні доходи яких з підтверджених джерел перевищують суму встановленого обмеження.

Андрій Пишний вказав, що ліміти не застосовуватимуться до волонтерів. На практиці банки зможуть ідентифікувати їх, спираючись на п'ять чітких критеріїв, зазначених у постанові. Отже, активність волонтерських зборів у жодному разі не постраждає.

Він підкреслив, що рішення щодо лімітів є антикризовим та тимчасовим. Встановлення ліміту дасть НБУ час для напрацюванні рішень і змін, які призведуть до мінімізації використання схеми з «дропами». «Ми маємо бачення, як потрібно діяти. Але ця робота потребує часу. Тому, перш ніж будуть фіналізовані всі необхідні рішення та зміни, потрібно максимально мінімізувати діяльність «дропів». Власне, встановлення ліміту допоможе нам у цьому. А відведені пів року ми використаємо для формування комплексу заходів, щоб знищити схеми із «дропами» як явище. Якщо не діяти проактивно вже зараз, країна й надалі втрачатиме мільярди гривень, а тіньова економіка зростатиме», - написав Пишний.

Хочете отримати ще більше аналітичних матеріалів за цією темою? Вони постійно доповнюються у новій LIGA360. Дізнайтесь більше переваг, замовивши персональну презентацію менеджера.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини