Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Юрособа придбала у фізособи майно: хто сплачує ПДФО

Реклама

У Головному управлінні ДПС у Рівненській області нагадали, що якщо стороною договору купівлі-продажу, міни чи іншого відсудження об'єкта нерухомого майна, неподільного об'єкта незавершеного будівництва/майбутнього об'єкта нерухомості, подільного об'єкта незавершеного будівництва та від відступлення прав за договором купівлі-продажу неподільного об'єкта незавершеного будівництва/майбутнього об'єкта нерухомості, щодо якого сплачено частково ціну та зареєстровано обтяження речових прав на користь покупця, є юрособа чи самозайнята особа, то така особа є податковим агентом платника податку щодо нарахування, утримання та сплати до бюджету ПДФО, отриманих платником податку від такого продажу чи обміну (п. 172.7 та п. 173.3 ПКУ).

Водночас у пп. 168.1.1 ПКУ законотворці прописали, що податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника ПДФО, зобов'язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку, визначену в ст. 167 ПКУ.

Тобто, інформують податківці, при укладанні договору купівлі-продажу нерухомого або рухомого майна юрособою з фізичною особою, юридична особа, як податковий агент, зобов'язана нарахувати, утримати та сплатити до бюджету ПДФО з доходів, отриманих фізособою від продажу (обміну) такого майна.

Нова LIGA360 допоможе вивчити цю тему детальніше. Аналітика від експертів, роз'яснення держорганів, практичні кейси та їх вирішення. Замовте персональну презентацію для ваших потреб.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини