Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Військового збору з бізнесу не буде – Гетманцев

4 вересня 2024, 08:50
2623
0
Автор:
Реклама

Як ми вже повідомляли, Верховна Рада провалила у першому читанні законопроєкт №11416-д про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану. Напередодні глава парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев повідомив, що Верховна Рада не запроваджуватиме військовий збір в розмірі 1% з доходів бізнесу.

Початкова редакція законопроекту, розроблена урядом і зареєстрована в парламенті 18 липня, передбачала серед іншого запровадження військового збору в розмірі 1% з доходів бізнесу. Але в фінальну редакцію законопроекту ця норма не попала. За словами Гетманцева, проти цієї норми виступили категорично експерти і бізнес.

"Там абсолютно зрозуміла логіка. Податок з обороту має декілька істотних вад. По-перше, це новий податок. І це дуже важливо. Бо будь-який новий податок - це гірше за податок, який вже існує. Існуючий податок уже перерозподілився на всю економіку, є досвід його правозастосування, зрозумілі шляхи уникнення оподаткуванню і протидії цьому", - аргументував він.

За його словами, податок з обороту має каскадний ефект. Протягом довгого ланцюга, який проходить товар від виробника до кінцевого споживача, на кожному новому етапі нараховується податок з обороту. І, наприклад, на шляху "виробник - оптовик - роздріб" сплатити уже потрібно не 1%, а 3%.

"Цей податок стимулює створення вертикально інтегрованих структур. А у нас такої цілі немає. Ми не повинні впливати на економіку деструктивним чином через податки. Навпаки, податки повинні бути непомітні для економіки", - зазначив нардеп.

Ну і, нарешті, існує багато бізнесів, рентабельність яких мінімальна, на межі 1%. Це та ж таки гуртова торгівля, страхування, певні фінансові послуги.

Тому цей податок є деструктивним і неправильним, резюмував Гетманцев. В результаті, законодавці від нього відмовились.

LIGA360 спростить для тебе ведення бухгалтерського обліку. Читай свіжу аналітику експертів, дізнавайся про законодавчі новації та знаходь відповіді у практичних ситуаціях. Замов презентацію рішення прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини