Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінфін змінив форми податкової накладної та декларації з ПДВ – з 1 жовтня

5 вересня 2024, 08:50
1597
0
Автор:
Реклама

Наказом Мінфіну від 09.08.2024 р. № 400 (з урахуванням змін згідно наказу від 28.08.2024 р. № 418) затвердили нові редакції:

- форми податкової накладної;

- форми податкової декларації з податку на додану вартість;

- форми уточнюючого розрахунку податкових зобов'язань з податку на додану вартість у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок;

- форми розрахунку податкових зобов'язань, нарахованих отримувачем послуг, не зареєстрованим як платник податку на додану вартість, які постачаються нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими платниками податків, на митній території України.

Причинами новацій стали зміни до ПКУ в частині електронної ідентифікації та електронних довірчих послуг, щодо особливостей експорту окремих видів товарів у період дії воєнного стану.

Наказ №400 набирає чинності з 01 числа місяця, що настає за місяцем його офіційного опублікування. Вочевидь, його офіційна публікація припаде на вересень, тож нові форми податкової накладної та звітності з ПДВ повинні вступити в дію з 1 жовтня 2024 року.

У формі податковій накладній з'являться нові реквізити щодо:

- зазначення інформації про договір (контракт), відповідно до якого здійснюється операція з вивезення за межі митної території України товарів, та реквізитів митної декларації за такою операцією;

- проставляння ознаки «власна сільськогосподарська продукція» у разі складання ПН за операцією з постачання на митній території України та/або вивезення за межі митної території України окремих видів товарів, які є власною сільськогосподарською продукцією у розумінні п.п. 14.1.331 ПКУ, що класифікується за кодом УКТ ЗЕД, до якого застосовано режим експортного забезпечення.

Своєю чергою, декларацію з ПДВ та відповідний уточнюючий розрахунок доповнили новими рядками, в яких відображаються операції з вивезення за межі митної території України у митному режимі експорту окремих видів товарів та інформація про коригування показників за такими операціями. Додатків до декларації з ПДВ надалі буде шість - об'єднають додатки 2 та 3 у додаток 2, внаслідок чого зміниться нумерація.

Попри те, що нові елементи у відповідних формах стосуються експорту сільгосппродукції, застосовувати нові форми і ПН, і декларації з ПДВ чи розрахунків потрібно буде всім платникам.

Уникай податкових ризиків та знаходь роз?яснення щодо ПДВ та реєстрації ПН - з рішенням LIGA360. Вся повнота інформації для щоденних бізнес-завдань. Дізнайся більше переваг прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини