Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Коли ФОП-загальносистемник не враховує витрати, пов'язані з отриманням доходу

Реклама

У Головному управлінні ДПС у Вінницькій області нагадали, що об'єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов'язаними з господарською діяльністю такої ФОП (п. 177.2 ПКУ).

Тому ФОПи зобов'язані вести облік доходів і витрат та мати підтверджуючі документи щодо походження товару. Облік доходів і витрат можна вести в паперовому та/або електронному вигляді, у тому числі через електронний кабінет (п. 177.10 ПКУ).

Податківці також зауважили, що облік доходів і витрат від виробництва та реалізації власної сільськогосподарської продукції слід вести окремо від обліку доходів і витрат від здійснення інших видів господарської діяльності.

Типову форму та Порядок ведення обліку доходів і витрат фізичними особами-підприємцями і фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність, затвердили наказом Мінфіну від 13.05.2021 р. № 261.

У п. 1 розд. І Порядку № 261 визначено, що відповідно до п. 177.10 та п. 178.6 розд. IV ПКУ ФОП та фізособи, які провадять незалежну професійну діяльність, зобов'язані вести облік доходів і витрат.

Записи про отримані доходи та документально підтверджені витрати проводять на підставі первинних документів за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід/понесено витрати.

Згідно з пп. 7 п.1 розд. ІІ Порядку № 261, у графі 11 «Сума чистого оподаткованого доходу» зазначають суму чистого оподаткованого доходу, яку розраховують як різницю між загальною сумою отриманого доходу, яка підлягає декларуванню (графа 4) та сумою документально підтверджених витрат, пов'язаних з господарською діяльністю або провадженням незалежної професійної діяльності (графи 6, 7, 8, 9, 10).

Податківці також інформують, що при розрахунку чистого оподатковуваного доходу ФОП на загальній системі оподаткування не враховує витрати, пов'язані з отриманням доходу поточного року, оплата яких відбувається у наступному.

Практичні матеріали із чіткими послідовностями дій: Мистецтво оборони, Алгоритми дій, База податкових знань. Замовте презентацію комплексного рішення LIGA360 для контролю інформаційних ризиків і ухвалення рішень, та відкрийте більше можливостей.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини