Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Резидент Дія Сіті нарахував лікарняні та декретні працівнику з інвалідністю: яку ставку ЄСВ застосовувати

Реклама

Платниками ЄСВ є роботодавці, які використовують найману працю, військові частини тощо, для осіб, які отримують допомогу по тимчасовій непрацездатності, перебувають у відпустці та отримують допомогу у зв'язку з вагітністю та пологами, відповідно до абз. 7 ч. 1 ст. 4 Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

Водночас відповідно до ч.14 прим. 1 ст. 8 Закону № 2464-VI ЄСВ для платника - резидента Дія Сіті, який у календарному місяці відповідав вимогам, визначеним п. 2, 3 ч. 1, п. 10 ч. 2 ст. 5 Закону «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» від 15.07.2021 р. № 1667-IX, встановлюється:

  • на суму нарахованої кожній застрахованій особі зарплати за видами виплат, які включають основну та додаткову зарплату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, - у розмірі мінімального страхового внеску;

  • на суму винагороди фізособам за виконання робіт (надання послуг) за гіг-контрактами, укладеними у порядку, передбаченому Законом № 1667-IX, - у розмірі мінімального страхового внеску.

Оскільки виплати у вигляді допомоги по тимчасовій непрацездатності та допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами є страховими виплатами, і, як наслідок, не належать до фонду оплати праці та не є складовою винагороди гіг-спеціаліста за виконання робіт (надання послуг) за гіг-контрактом, то ЄСВ на такі виплати нараховують на загальних підставах.

Податківці Головного управління ДПС у Черкаській області зауважили, що при нарахуванні лікарняних та суми допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами працівникам, яким встановлено групу інвалідності, резидент Дія Сіті застосовує ставку:

  • 22 % - на суму допомоги по тимчасовій непрацездатності (лікарняні) та допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами гіг-спеціалісту (загальні підстави нарахування ЄСВ за цивільно-правовим договором, у тому числі для осіб з інвалідністю);

  • 8,41 % - на суму допомоги по тимчасовій непрацездатності (лікарняні) та допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами працівнику, з яким укладено трудовий договір (загальні підстави нарахування ЄСВ за трудовим договором для працівників, які мають статус осіб з інвалідністю).

Ознайомитись з чинними редакціями НПА, порівняти редакції та побачити заплановані зміни - можна у новій LIGA360. А ще оцінити весь масив пов'язаних документів: судової практики, аналітики тощо. Замовте презентацію LIGA360 для себе.

Радимо ознайомитись:

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини