Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Договір про стажування — не трудовий договір

Реклама

Студентам вищих та учням професійно-технічних навчальних закладів надано можливість проходити стажування за професією (спеціальністю), за якою здобувається освіта, на підприємствах, в установах та організаціях, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, на умовах, визначених договором про стажування у вільний від навчання час.

Стажування проводять з метою розширення можливостей для підвищення конкурентоспроможності молоді, відповідно до ст. 29 Закону «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 р. № 5067-VI.

Типову форму договору про стажування студентів вищих та учнів професійно-технічних навчальних закладів затверджено постановою КМУ від 17.02.2023 р. № 146.

Якщо в період стажування стажист, виконує професійні роботи, роботодавець за всі роботи, виконані відповідно до наданих завдань, виплачує йому зарплату згідно з установленими системами оплати праці за нормами, розцінками, ставками (окладами) з урахуванням коефіцієнтів, доплат і надбавок. Причому запис про проходження стажування вноситься до трудової книжки (за наявності), яку в разі відсутності на вимогу працівника оформлюють згідно із законодавством.

Відомості про проходження стажування вносять до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування в порядку, встановленому ПФУ за погодженням із Мінсоцполітики (п.13 Постанови №146).

Після закінчення стажування стажист отримує висновок про його результати, в якому зазначені виконані роботи, оцінка якості їх виконання, а також характеристика професійної компетентності, особистих та ділових якостей стажиста.

В свою чергу предметом трудового договору є зобов'язання працівника виконувати визначений обсяг робіт.

У Федерації профспілок України нагадали, що відповідно до ст. 21 КЗпП, трудовим договором є угода між працівником і роботодавцем (роботодавцем - фізособою), за якою працівник зобов'язується виконувати роботу, визначену цією угодою, а роботодавець (роботодавець - фізособа) зобов'язується виплачувати працівникові зарплату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

Більш того, стажування у роботодавця відбувається у вільний від навчання час, тобто на стажиста не покладається обов'язок суворого дотримання правил внутрішнього трудового розпорядку.

Тривалість роботи під час стажування не повинна перевищувати тривалості робочого часу, встановленого законодавством для відповідної категорії працівників.

У договорі про стажування встановлюється режим роботи, але облік робочого часу стажиста не здійснюється.

Підставою для нарахування оплати за виконання професійних робіт, передбачених індивідуальною програмою стажування за встановленими нормами, є щомісячний підписаний акт здавання-приймання робіт, тобто оплата виконаних стажистом робіт здійснюється на підставі акту приймання-передання робіт (пп. 7 Типового договору про стажування).

Строк стажування здобувачів професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти не може перевищувати шести місяців (до п. 6 Постанови №146).

Проте, відповідно до п.17 вищезазначеної постанови, дія договору може бути продовжена на період відсутності стажиста з поважної причини за наявності підтвердних документів.

Перевірте ризики сторін при підписанні угоди! Нова LIGA360 містить найповніше досьє компаній та допоможе перевірити: 29 ризик-факторів, санкційність, наявність боргів, фінансовий стан, репутацію в медіа тощо. Замовте презентацію комплексного рішення LIGA360 для контролю інформаційних ризиків і ухвалення рішень, та відкрийте більше можливостей.

Читайте також:

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини