Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як фізособі скористатися пільгою зі сплати земподатку

Реклама

Облік фізосіб - платників податку і нарахування відповідних сум проводять податківці за місцем знаходження земельної ділянки, у тому числі право на яку фізособа має як власник земельної частки (паю), щороку до 01 травня.

Перелік категорій фізосіб - власників земельних ділянок, яких звільнено від сплати земельного податку, законотворці визначили у п. 281.1 ПКУ.

Звільнення від сплати податку за земельні ділянки, передбачене для відповідної категорії фізосіб п. 281.1 ПКУ, поширюється на земельні ділянки за кожним видом використання у межах граничних норм, які встановлені п. 281.2 ПКУ.

Якщо право на пільгу у платника виникає протягом року, то він звільняється від сплати податку починаючи з місяця, що настає за місяцем, у якому виникло це право (п. 284.2 ПКУ).

Водночас у п. 281.4 ПКУ передбачено, що якщо фізособа, визначена у п. 281.1 ПКУ, станом на 01 січня поточного року має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, площа яких перевищує межі граничних норм, визначених п. 281.2 ПКУ, така особа до 01 травня поточного року подає письмову заяву у довільній формі контролерам за місцем знаходження будь-якої земельної ділянки про самостійне обрання/зміну земельних ділянок для застосування пільги (далі - заява про застосування пільги).

Пільгу застосовують до обраних земельних ділянок з базового податкового (звітного) періоду, в якому подано таку заяву. Вона діє до початку місяця, що настає за місяцем подання нової заяви про застосування пільги.

При поданні фізособою, яка станом на 01 січня поточного року має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, заяви про застосування пільги після 01 травня поточного року пільга починає застосовуватися до обраних земельних ділянок з наступного податкового (звітного) періоду.

У п. 281.5 ПКУ встановлено, що якщо право на пільгу у фізичної особи, яка має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, виникає протягом календарного року та/або фізична особа, визначена у п. 281.1 ПКУ, набуває право власності на землі одного виду використання, така особа подає заяву про застосування пільги до ДПС за місцем знаходження будь-якої ділянки протягом 30 календарних днів з дня набуття такого права на пільгу та/або права власності.

Отже, інформують у Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області, пільгу по земподатку почнуть застосовувати з наступного податкового року, якщо фізособа, яка має підстави для отримання таких пільг, подала контролерам за місцем знаходження земділянки або за місцем знаходження будь-якої з земділянок, що знаходяться у власності такої особи заяву довільної форми про застосування пільги та документи, що посвідчують її право на пільгу, невчасно.

Серед документів, які підтверджують право фізособи на пільгу із земподатку: посвідчення особи з інвалідністю І або ІІ групи, пенсійне посвідчення (за віком) тощо.

Бажаєш отримати нову LIGA360 на вигідних умовах? Скористайся Special program від LIGA ZAKON. Максимум корисних інструментів та найкраща ціна саме для тебе. Дізнатися більше.

Радимо також прочитати:

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини