Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Зросли акцизні ставки на нікотиновмісні продукти: що потрібно знати платникам

Реклама

Наразі діють нові акцизні ставки на нікотиновмісні продукти для орального застосування і виробники та імпортери повинні враховувати ці зміни при поданні акцизної декларації за вересень. Про це йдеться у листі ДПС № 25365/7/99-00-21-03-03-07 від 10.09.2024 року.

Із 01 вересня 2024 року операції з продажу вироблених в Україні або ввезених товарів за кодом згідно з УКТ ЗЕД 2404 91 90 00 «Інші нікотиновмісні продукти для орального застосування», що є підакцизними, оподатковують акцизним податком за ставкою 2363,4 гривень за 1 кілограм (нетто). Причому з 1 січня 2025 року вона зросте до 2836,08 гривень (пп. 215.3.2 ПКУ).

Тож, подаючи контролерам Декларації з акцизного податку за підсумками вересня слід врахувати, що суми податку виробники тютюнових виробів сплачують до бюджету протягом 15 робочих днів після отримання марок акцизного податку з доплатою (у разі потреби) на день подання податкової декларації (абз. 2 пп. 222.1.2. ПКУ).

Самостійно обчислені суми податку платники відображають в відповідних розділах та додатках Декларації з акцизного податку в такому порядку:

  • у Додатку 1 до Декларації щодо розрахунку суми акцизу з підакцизних товарів (продукції), на які встановлено специфічні ставки акцизного податку, виробники, імпортери, які ввозять марковану марками акцизного податку підакцизну продукцію, заповнюють лише графи 1 - 4, 6 - 9, 12, 16, 21 та переносять у розділ Б Декларації значення графи 21 Додатку 1 до Декларації;

  • Додаток 61 до Декларації щодо розрахунку суми акцизного податку з реалізації суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів згідно із пп. 213.1.14 ПКУ (тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну, рідини, що використовуються в електронних сигаретах) заповнюють лише виробники та імпортери тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, що здійснюють їх реалізацію у роздрібній торгівлі або суб'єктам господарювання, які здійснюють діяльність з оптової та/або роздрібної торгівлі такими виробами за кожною власною назвою в розрізі вмісту продукції в одиниці товару та встановлених максимальних роздрібних цін окремим рядком всі графи (п.11 р V Додатків до Декларації) та переносять у розділ Д Декларації значення рядка С колонки 12 Додатка 61 до Декларації.

Виробники та імпортери перераховують акцизний податок з роздрібного продажу підакцизних товарів за кодом бюджетної класифікації 14040100 на рахунки, відкриті Держказначейством для даного виду платежу.

Після набрання чинності Законом «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового спиртових дистилятів, біоетанолу, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюнової сировини, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» від 18.06.2024 р. № 3817-ІХ, а саме з 27 липня 2024 року до суб'єктів господарювання за вчинені правопорушення застосовуються фінансові санкції, встановлених (ст. 73 Закону № 3817-ІХ), зокрема:

  • виробництво/зберігання/транспортування/реалізація фальсифікованих алкогольних напоїв чи тютюнових виробів, рідин для електронних сигарет, або без паперових марок акцизного податку встановленого зразка чи з підробленими паперовими марками акцизного податку - 200 % вартості таких товарів, але не менше 3 розмірів мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року (п. 11 ч. 2 ст. 73 Закону № 3817-ІХ);

  • роздрібна торгівля тютюновими виробами, тютюном, промисловими замінниками тютюну, рідинами для електронних сигарет за цінами, вищими за максимальні роздрібні ціни на такі товари, збільшені на суму акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизними товарами, - 100 % вартості таких виробів, але не менше 2 розмірів мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року (п. 26 ч. 2 ст. 73 Закону № 3817-ІХ).

Проте, нагадали у Південному міжрегіональному управлінні ДПС по роботі з великими платниками податків, до 1 жовтня 2024 року дозволено зберігати/транспортувати/реалізовувати на митній території України товари за кодом 2404 91 90 00 згідно з УКТЗЕД без марок акцизного податку, якщо такі товари вироблені в Україні або ввезені до 1 вересня 2024 року.

Бажаєш отримати нову LIGA360 на вигідних умовах? Скористайся Special program від LIGA ZAKON. Максимум корисних інструментів та найкраща ціна саме для тебе. Дізнатися більше.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини