Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як єдинникам І і ІІ груп відображати авансові внески в податковій декларації

Реклама

Платники єдиного податку І та ІІ груп подають до ДПС податкову декларацію платника єдиного податку у строк, встановлений для річного податкового (звітного) періоду, відповідно до п. 296.2 ПКУ. У декларації відображають обсяг отриманого доходу, щомісячні авансові внески, визначені п. 295.1 ПКУ, а також відомості про суми ЄСВ, нарахованого, обчисленого і сплаченого в порядку, визначеному законом для даної категорії платників.

Таку податкову декларацію подають, якщо платник-єдинник не допустив перевищення протягом року обсягу доходу, визначеного у п. 291.4 ПКУ, та/або самостійно не перейшов на сплату єдиного податку за ставками, встановленими для платників єдиного податку ІІ або ІІІ групи.

Контролери нараховують авансові внески для ФОПів - платників єдиного податку І і ІІ груп опираючись на заяву платника щодо розміру обраної ставки єдиного податку, заяву щодо періоду щорічної відпустки та/або заяву щодо терміну тимчасової втрати працездатності (п. 295.2 ПКУ).

Єдинники І і ІІ груп сплачують єдиний податок авансово не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця (абз.1-2 п. 295.1 ПКУ).

Також єдиний податок можна сплатити авансовим внеском за весь податковий (звітний) період (квартал, рік), але не більш як до кінця поточного звітного року.

Отже, розповіли у Головному управлінні ДПС у Тернопільській області, ФОПи - єдинники І і ІІ груп в податковій декларації платника єдиного податку відображають нараховані до сплати щомісячні авансові внески, незалежно від здійснення ними фактичної сплати єдиного податку у вигляді авансового внеску за податковий (звітний) період.

Нова LIGA360 - найефективніший помічник у роботі бухгалтера. Завжди тримай під рукою аналітику і відповіді щодо бухгалтерського обліку, звітності, податків та змін воєнного стану. Тільки зараз замов вигідно на умовах Special program.

Варто ознайомитись:

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини