Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи оподатковують військовим збором дивіденди, нараховані фізособі

Реклама

Податківці Головного управління ДПС у Київській області нагадали, що платниками військового збору є особи, визначені у п. 162.1 ПКУ, а саме: фізособи - резиденти (нерезиденти), які отримують доходи з джерела їх походження в Україні (пп. 1.1 п. 161 підрозд. 10 розд. XX ПКУ).

Оподатковують доходи перелічені у ст. 163 ПКУ військовим збором за ставкою 1,5 % від об'єкта оподаткування, визначеного пп. 1.2 п. 161 підрозд. 10 розд. XX ПКУ.

Відповідно до п. 163.1 ПКУ об'єктом оподаткування платника податку є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід. При цьому, згідно з пп. 164.2.8 ПКУ до згаданого доходу включають і «пасивні доходи» (крім зазначених у пп.165.1.2 та 165.1.41 ПКУ).

Податківці зауважили, що під терміном «пасивні доходи» для цілей розд. IV ПКУ слід розуміти, зокрема, такі доходи, як дивіденди (пп. 14.1.268 ПКУ).

Отже, суму дивідендів, нарахованих на користь фізосіб, включають до загального місячного оподатковуваного доходу платника податку і такий дохід оподатковують військовим збором за ставкою 1,5%.

Нова LIGA360 - найефективніший помічник у роботі бухгалтера. Завжди тримай під рукою аналітику і відповіді щодо бухгалтерського обліку, звітності, податків та змін воєнного стану. Тільки зараз замов вигідно на умовах Special program.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини