Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Фізособа, яка провадить незалежну професійну діяльність, змінила робоче місце: які документи подавати до податкової

Реклама

Посадовці Головного управління ДПС у Чернівецькій області розказали, що платників податків реєструють та беруть на облік у контролюючих органах за місцезнаходженням юросіб, відокремлених підрозділів юросіб, місцем проживання особи (основне місце обліку), а також за місцем розташування (реєстрації) їх підрозділів, рухомого та нерухомого майна, об'єктів оподаткування або таких, які пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (неосновне місце обліку) (п. 63.3 гл. 6 ПКУ).

Тож платники мають стати на облік у відповідних контролюючих органах за основним та неосновним місцем обліку та повідомити про всі об'єкти оподаткування і об'єкти, пов'язані з оподаткуванням, контролерів за основним місцем обліку.

У п. 6.8 розд. VII Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфінансів від 09.12.2011 р. № 1588 визначено, що облік фізосіб, які провадять незалежну професійну діяльність, у контролюючих органах здійснюється з урахуванням, зокрема, такого:

  • якщо робоче місце нотаріуса знаходиться на території іншої адміністративно-територіальної одиниці, ніж місце його постійного проживання, то нотаріус повинен стати на облік за неосновним місцем обліку в контролюючому органі за місцезнаходженням свого робочого місця відповідно до розд. IV ПКУ;

  • про адресу робочого місця особи, яка здійснює незалежну професійну діяльність, така особа надає відомості шляхом подання повідомлення про об'єкти, через які провадиться діяльність, згідно з розд. VIII Порядку № 1588.

Податківці нагадали, що платник податків має повідомляти про всі об'єкти оподаткування і об'єкти, пов'язані з оподаткуванням, контролюючий орган за основним місцем обліку у порядку, встановленому розд. VIІI Порядку № 1588.

Отже, якщо у платник реєструє, створює чи відкриває об'єкт оподаткування на території адміністративно-територіальної одиниці, де він не перебуває на обліку, то такий платник податків зобов'язаний стати на облік за неосновним місцем обліку у ДПС за місцезнаходженням такого об'єкта (п. 8.1 розд. VIІI Порядку № 1588).

Про цьому контролерам за основним місцем обліку платника податків протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття слід подати Повідомлення за формою № 20-ОПП.

Згадане повідомлення можна надіслати засобами електронного зв'язку, якщо між податківцями та платником податків укладено договір про визнання електронних документів.

При зміні типу, найменування, місцезнаходження, виду права або стану об'єкта оподаткування, платник податків надає податківцям за основним місцем обліку Повідомлення за ф. № 20-ОПП з оновленою інформацією про об'єкт оподаткування, щодо якого відбулися зміни, в такому самому порядку та строки, як і при реєстрації, створенні чи відкритті об'єкта оподаткування (п. 8.5 розд. VIІI Порядку № 1588).

Як працювати ефективніше й уникати ризиків для твоєї компанії? З рішенням LIGA360. Тільки зараз замовляй на вигідних умовах Special program

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини