Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Для деяких виробників змінюють порядок сплати акцизу — законопроєкт уже в Раді

Реклама

У Раді 17 вересня зареєстрували законопроєкт № 12038 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо окремих питань адміністрування акцизного податку». Він, на думку розробників, забезпечить повноту сплати акцизного податку виробниками спирту етилового та біоетанолу та унеможливить застосування тіньових схем їх реалізації.

Автори законопроєкту пропонують оновити ПКУ та Закон «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюнової сировини, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» від 18.06.2024 р. № 3817-IX, а саме змінити обчислення акцизного податку виробниками спирту етилового та біоетанолу.

Для таких виробників законотворці пропонують визначати податкові зобов'язання з акцизного податку з урахуванням гарантованого податкового зобов'язання з акцизного податку. Його величину пропонують розраховувати виходячи з максимальної продуктивності обладнання для виробництва етилового спирту, біоетанолу за формулою:

ГПЗ = Об х К x Ст, де:

Об - обсяг спирту етилового, біоетанолу в літрах 100-відсоткового спирту етилового, визначений як максимальна продуктивність обладнання для виробництва спирту етилового, біоетанолу;

Ст - ставка акцизного податку, визначена п.215.3 ПКУ, діюча на перше число звітного (податкового) періоду;

К - кількість днів в календарному місяці податкового (звітного) періоду.

При позитивному значенні різниці між сумою гарантованого податкового зобов'язання з акцизного податку за звітний період та сумою податкових зобов'язань з акцизного податку з виробленого спирту етилового, біоетанолу за цей період, визначеною платником за результатом здійснених протягом звітного періоду операцій, платник податку повинен збільшити визначену в податковій декларації за даний період суму акцизу, що підлягає сплаті до бюджету, на суму такого позитивного значення.

Бажаєте контролювати законодавчі зміни з “гарячих тем”? Спробуйте нову LIGA360! Встановіть моніторинг потрібних для вас законів - і всіх пов'язаних судових рішень, НПА та аналітичних матеріалів. Замовте презентацію LIGA360 саме для ваших потреб.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини