Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк зберіг облікову ставку на рівні 13%

Реклама

У НБУ вирішили зберегти облікову ставку на рівні 13%. Це рішення, вважають у Нацбанку, сприятиме поступовому поверненню інфляції до цілі 5% у наступні роки та підтримає стійкість валютного ринку.

При цьому інфляція помірно зростатиме в найближчі місяці через розширення сукупного попиту внаслідок бюджетних видатків, збільшення витрат бізнесу на оплату праці та електроенергію, підвищення акцизів. Однак виважена монетарна політика НБУ та зменшення зовнішнього цінового тиску сприятимуть поступовому сповільненню інфляції та її поверненню до цілі 5% упродовж наступних років.

Швидкість повернення інфляції до цілі 5% і стійкість економічного розвитку України значною мірою залежатимуть від характеру і тривалості війни.

Водночас є ймовірність реалізації низки позитивних сценаріїв, пов'язаних із перерахуванням Україні значних обсягів коштів від знерухомлених російських активів, а також подальшим розширенням експортних можливостей, пришвидшенням євроінтеграційних процесів, підвищенням темпів відновлювальних робіт в енергетиці.

Водночас Правління НБУ ухвалило рішення щодо модифікації параметрів інших інструментів та операцій монетарної політики. Так, із 20 вересня 2024 року знижується ставка за тримісячними депозитними сертифікатами до 15,5%. Також зменшується ставка за кредитами рефінансування - до 16%, а максимальний строк їх надання обмежено 14 днями. Ставка за депозитними сертифікатами овернайт і надалі дорівнюватиме обліковій ставці.

Водночас з 11 жовтня 2024 року НБУ підвищує нормативи обов'язкового резервування на 5 в. п. (за винятком нормативів для строкових вкладів фізосіб у гривні строком 93 календарних дні та більше). Також з цієї дати НБУ збільшить до 60% частку обов'язкових резервів, яку банки мають змогу покривати за рахунок бенчмарк-ОВДП.

За оцінками регулятора, зазначені кроки не створюватимуть ризиків для стійкості валютного ринку й повернення інфляції до цілі на горизонті політики.

Нова LIGA360 - нові фішки для роботи із законодавством:

· Всі види джерел, щоб оцінити контекст: НПА, аналітика, судова практика, новини, реєстри та ін.

· Інноваційні інструменти аналізу: зворотні зв'язки документів 2.0, графічні зв'язки документів, смарт-фільтри та моніторинг надходжень.

Побачте всі переваги в дії, замовивши презентацію.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини