Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Експортер як платник ПДВ: який принцип розрахунку від'ємного значення

3 жовтня 2024, 13:50
17
0
Автор:
Реклама

До фахівців ДПС звернувся платник податку, який є експортером, у зв'язку з чим податковий кредит перевищує його податкові зобов'язання. Таблиця 1 додатку 2 до декларації з ПДВ заповнюється платником податку за принципом, згідно з яким податкові зобов'язання поточного звітного (податкового) періоду зменшуються на суму податкового кредиту такого поточного звітного (податкового) періоду. Платник податку просить надати ІПК щодо правомірності зміни, починаючи з одного зі звітних (податкових) періодів 2024 року, принципу розрахунку та відображення від'ємного значення ПДВ у таблиці 1 додатку 2 до декларації, а саме зменшення податкових зобов'язань поточного звітного періоду на суму від'ємного значення у хронологічному порядку його виникнення - від найдавнішого до найновішого.

Контролери пояснили, що ПКУ та Порядком № 21 при здійсненні обрахунку різниці між сумою податкового зобов'язання звітного (податкового) періоду та сумою податкового кредиту такого звітного (податкового) періоду не передбачено вимог щодо черговості врахування від'ємного значення (податкового кредиту) поточного звітного (податкового) періоду в погашення податкових зобов'язань такого звітного (податкового) періоду. Отже, платник податку може самостійно визначати черговість врахування від'ємного значення в погашення таких податкових зобов'язань. Водночас при такому обрахунку доцільно враховувати від'ємне значення у хронологічному порядку його виникнення - від найдавнішого до найновішого.

Якщо у результаті вищезазначеного розрахунку отримано від'ємне значення ПДВ, яке зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду, то таке від'ємне значення підлягає відображенню у таблиці 1 додатка 2 до декларації (графи 2 - 4) у хронологічному порядку його виникнення, починаючи зі звітного (податкового) періоду, який є найближчим до дати подання декларації (найновіший звітний (податковий) період), та закінчуючи найбільш давнім звітним (податковим) періодом.

Радимо також ознайомитися зі статтею «Оновлена ПДВ-звітність: стислий огляд»

Джерело: ІПК ДПС від 12.06.2024 р. № 3185/ІПК/99-00-21-03-02

Уникай податкових ризиків та знаходь роз?яснення щодо ПДВ та реєстрації ПН - з рішенням LIGA360. Вся повнота інформації для щоденних бізнес-завдань. Дізнайся більше переваг прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини