Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи можуть ФОПи використовувати сонячні панелі та перебувати на спрощеній системі оподаткування

Реклама

Спрощена система оподаткування обліку та звітності - це особливий механізм справляння податків і зборів, що встановлює заміну сплати окремих податків і зборів (п. 291.2 ПКУ). У п. 291.5 ПКУ перелічено види діяльності, які не можуть здійснювати ФОПи - платники єдиного податку першої - третьої груп.

Тож, не можуть бути платниками єдиного податку першої - третьої груп суб'єкти господарювання, які виробляють, експортують, імпортують, продають підакцизні товари. Виняток - роздрібний продаж паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів та діяльність фізосіб, пов'язана з роздрібним продажем пива, сидру, пері без спирту та столових вин (пп. 3 пп. 291.5.1 ПКУ).

До підакцизних товарів належить і електрична енергія (п. 215.1 ПКУ). Виробництво електроенергії - діяльність, пов'язана з перетворенням енергії з енергетичних ресурсів будь-якого походження в електричну енергію за допомогою технічних засобів, крім діяльності із зберігання енергії, відповідно до п. 11 ч. 1 ст. 1 Закону «Про ринок електричної енергії» від 13.04.2017 р. № 2019-VIII.

Оскільки електрична енергія є підакцизним товаром, платники єдиного податку першої - третьої груп не мають права здійснювати виробництво та продаж електричної енергії.

Проте мають право перебувати на спрощеній системі оподаткування платники, які виробляють електричну енергію з відновлюваних джерел енергії, в т. ч. з енергії сонячного випромінювання за допомогою власної сонячної електростанції та використовують її виключно для власних потреб. Це, уточнили податківці Головного управління ДПС у Івано-Франківській області, можливо за умови дотримання глави 1 розд. ХІV ПКУ, зокрема, відсутності в реєстрі платників єдиного податку видів діяльності щодо виробництва електроенергії, її передачі від генеруючих систем до пунктів розподілення, розподілення та продаж споживачам.

Нова LIGA360 - нові фішки для роботи із законодавством:

· Всі види джерел, щоб оцінити контекст: НПА, аналітика, судова практика, новини, реєстри та ін.

· Інноваційні інструменти аналізу: зворотні зв'язки документів 2.0, графічні зв'язки документів, смарт-фільтри та моніторинг надходжень.

Побачте всі переваги в дії, замовивши презентацію.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини