Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Наближається дата набуття чинності нового ТЧУ

30 травня 2012, 11:55
260
0
Реклама

Держмитслужба нагадала, що з 01.06.2012 р. набуде чинності новий ТЧУ, який передбачає, зокрема, наступні нововведення.

Відміняються аналоги таких правопорушень :

- ненадання митному органу документів, необхідних для здійснення митного контролю, документів і зразків товарів для проведення дослідження (аналізу, експертизи);

- ушкодження або втрата митного забезпечення.

Детальніше розписані ознаки дій, спрямованих на неправомірне звільнення від сплати митних платежів або зменшення їх розміру, а також інших протиправних дій, спрямованих на ухилення від сплати митних платежів, і змінений розмір санкцій за такі дії. Штраф складає 300 % несплаченої суми митних платежів.

Передбачені нові склади правопорушень. Зокрема, порушення порядку або термінів розпорядження товарами, розміщеними в магазині безмитної торгівлі, і порядку здійснення операцій по переробці товарів.

Розширений перелік випадків виключення відповідальності за здійснення деяких видів правопорушень. Зокрема, допущення в митній декларації помилок, які не привели до неправомірного звільнення від сплати митних платежів або зменшення їх розміру, до незабезпечення дотримання заходів тарифного і нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності, не спричиняє за собою застосування санкцій. Якщо особа систематично (більше двох разів впродовж місяця) припускається в митній декларації помилки, то санкції до такої особи застосовуються.

У справах про порушення митних правил слід мати на увазі, що норми нового ТЧУ, які:

- відміняють або пом'якшують відповідальність за порушення митних правил, мають зворотну дію в часі, тобто їх норми поширюються і на правопорушення, скоєні до його прийняття;

- встановлюють нову відповідальність або посилюють діючу, зворотної дії в часі не мають.

Розширений перелік осіб, які беруть участь в справах про порушення митних правил. Зокрема, до їх категорії віднесені власники товарів і транспортних засобів (зацікавлені особи), представники митного органу.

Введені такі нові поняття, як компроміс в справах про порушення митних правил, світова угода, докази в справах про порушення митних правил.

Змінений порядок числення термінів адміністративного затримання, обмежені терміни застосування конфіскації предметів правопорушення (лист від 22.05.2012 р. № 20/1-11/04992-ЕП).

У виконання окремих норм нового ТЧУ КМУ відмінив декілька постанов (постанова від 21.05.2012 р. № 445) і ствердив:

- порядок включення суми роялті і інших ліцензійних платежів в ціну, фактично сплачену або підлягаючу сплаті за оцінювані товари, при визначенні їх митної вартості (постанова від 21.05.2012 р. № 446);

- порядок застосування спеціальних спрощень, що надаються уповноваженому економічному операторові (постанова від 21.05.2012 р. № 447);

- порядок вивезення (пересилки) за межі України громадянами дорогоцінних металів (за винятком банківських металів, пам'ятних і ювілейних монет України з дорогоцінних металів), коштовних каменів і виробів з них, а також культурних цінностей з метою їх відчуження (постанова від 21.05.2012 р. № 448).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини