Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Собівартість супутньої продукції визначається згідно П(С) БУ

15 червня 2012, 09:58
499
0
Реклама

ГНСУ у листі від 11.04.2012 р. № 6438/6/15-1215 на тему оподаткування на прибуток супутньої продукції повідомила таке.

Склад собівартості виготовлених і реалізованих товарів (продукції власного виробництва) встановлений п. 138.8 НКУ.

При цьому НКУ не визначений термін "супутня продукція" і не встановлений порядок визначення її собівартості, тому визначення цього терміну здійснюється виходячи з норм П(С) БУ.

Згідно п. 11 П(С) БУ 16 "Витрат" виробнича собівартість продукції зменшується на справедливу вартість супутньої продукції, яка реалізується, і вартість супутньої продукції в оцінці можливого її використання, яка використовується на самому підприємстві.

Справедлива вартість - це сума, по якій може бути здійснений обмін активу або сплата зобов'язання в результаті операції між обізнаними, зацікавленими і незалежними сторонами (п. 4 П(С) БУ 19 "Об'єднання підприємств").

Справедливою вартістю готової продукції є ціна реалізації за вирахуванням витрат на реалізацію і суми надбавки (прибули) виходячи з надбавки (прибули) для аналогічної готової продукції і товарів (додаток до П(С) БУ 19).

Готова продукція - це продукція, яка виготовлена на підприємстві, призначена для продажу і відповідає технічним і якісним характеристикам, визначеним договором або іншим нормативно-правовим актом (п. 6 П(С) БУ 9 "Запасів").

Тобто супутня продукція відноситься до готової продукції, виготовленої підприємством, і її собівартість може бути визначена згідно П(С) БУ 19.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини