Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Держпраці роз'яснило особливості перевірок трудового законодавства

22 листопада 2012, 12:48
175
1
Реклама

Держпраці в ході розгляду питань відносно переліку документів, які мають право вимагати інспектор для перевірки, і умов винесення інспектором припису про усунення порушення відмітило наступне.

1. Інспектор при проведенні перевірки має право вимагати документи, що підтверджують факти дотримання або порушення вимог законодавства з питань праці (трудові книжки працівників, особисті картки, книги обліку руху трудових книжок, заяви працівників про прийом, переклад, звільнення і т. п., накази про прийом, переклад, переміщення, звільнення, усунення від роботи, про надання відпусток, встановлення доплат, премій, надбавок, поєднанні професій (посад), виконанні обов'язків тимчасово відсутнього працівника, утриманні засобів із заробітної плати, штатні розклади (розцінки), попередження працівників про скорочення штату або чисельності працівник, зміну істотний умова праця, табель облік робочий час, відомість нарахування заробітний плата, документ, підтверджує факт виплата заробітний плата, інший документ, містить необхідний для перевірка інформація), а також документи, які визначають статус працедавця (статут, положення), повноваження керівника суб'єкта господарювання (контракт, наказ або розпорядження про призначення на посаду), встановлюють трудовий розпорядок і умови праці (правила внутрішнього трудового розпорядку, колективний договір, положення про оплату праці, графіки відпусток).

Перелік документів, необхідних для проведення перевірки, а також необхідність надання пояснень посадовцями суб'єкта господарювання визначаються інспектором самостійно залежно від питань, що підлягають вивченню.

2. У разі виявлення порушень законодавства про працю і загальнообов'язкове державне соціальне страхування виносяться припису про усунення виявлених порушень, приймаються заходи по притягненню до відповідальності винних осіб згідно з вимогами чинного законодавства.

Таким чином, якщо в акті перевірки вказаний хоч би один факт порушення законодавства з питань праці, інспектор зобов'язаний винести припис про усунення виявлених порушень (лист від 16.10.2012 р. № 4014/21/01/01-12).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини