Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Що принесе бізнесу 2013 рік: зайнятість населення

11 грудня 2012, 11:26
271
0
Реклама

З 01.01.2013 р. набуде чинності новий Закон про зайнятість населення. Документ, ще не встигнувши набути чинності, зробив дуже широкий резонанс у бізнес-середовищі.

Відношення до ухваленого Закону № 5067 склалося досить неоднозначне, і до цього дня ще чутні відгомони дискусій по окремих його положеннях.

Зокрема, однією з найбільш обговорюваних новацій є норма про встановлення квоти у розмірі 5 % среднеучетной чисельності штатних працівників за попередній календарний рік для працевлаштування неконкурентоздатних на ринку праці громадян підприємствам, установам і організаціям з чисельністю штатних працівників понад 20 чоловік.

Працевлаштуванням таких громадян підприємства займатимуться самостійно або зможуть звернутися по допомогу в центральний орган виконавчої влади, що реалізовує політику у сфері зайнятості населення і трудової міграції.

Така "самостійність" спричиняє за собою і нову звітність. Про виконання квоти, т. е. про працевлаштування неконкурентоздатних громадян, працедавцям доведеться щорічно інформувати центральний орган виконавчої влади, що реалізовує держполітику у сфері зайнятості населення і трудової міграції, у встановленому їм порядку.

Не залишилися без "подарунків" і суб'єкти господарювання, що надають послуги з посередництва в працевлаштуванні. Таким посередникам заборонено отримувати гонорари, комісійні і інші винагороди від громадян, яким будуть надані послуги з працевлаштування. Оплату можна буде отримувати тільки від працедавців, яким зроблені послуги з підбору персоналу.

Однією з яскравих новацій Закону є заборона в оголошеннях (рекламі) про вакансії:

• вказувати обмеження за віком кандидатів;

• пропонувати роботу тільки жінкам або тільки чоловікам, за винятком специфічної роботи, яка може виконуватися виключно особами певної підлоги;

• висувати вимоги, що надають перевагу жінкам або чоловікам;

• вимагати від працевлаштовуваних осіб надання відомостей про особисте життя.

При цьому для свідомих працедавців передбачений ряд пільг. Одна з них передбачена для працедавців, які впродовж 12 календарних місяців створювали нових робочі місця, працевлаштовували на них працівників і впродовж цього періоду щомісячно виплачували кожному з них заробітну плату в розмірі не менш 3-х мінімальних зарплат. Таким працедавцям впродовж наступних 12 календарних місяців щомісячно за рахунок засобів держбюджету компенсуються фактичні витрати у розмірі 50 % суми нарахованого ЕСВ.

За недотримання вимог Закону № 5067 передбачені штрафні санкції досить значних розмірів.

Ви можете ознайомитися з аналітичними матеріалами по цій і іншим тематикам, встановивши систему ЛІГА :ЗАКОН. З 3 по 21 грудня діють акційні умови на підключення до систем. Як заощадити до 4 800 грн. і отримати новорічний подарунок можна дізнатися детальніше.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини